Germania a generat o cerere bună pentru prima sa emisiune de obligaţiuni „verzi”, care a avut loc miercuri, un moment de cotitură pentru domeniul investiţiilor sustenabile, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit unui lead manager, Germania ar urma să strângă 6,5 miliarde de euro de pe urma acestor obligaţiuni verzi cu o scadenţă de 10 ani, în condiţiile în care cererile venite de la investitori au trecut de 33 de miliarde de euro.

„Dat fiind statutul său de cea mai mare economie europeană şi intenţia de a lansa mai multe obligaţiuni verzi, Germania se pregăteşte să devină lider pe piaţa finanţelor sustenabile în Europa”, a apreciat analistul Moody’s, Matthew Kuchtyak.

Autorităţile de la Berlin speră să emită mai multe obligaţiuni verzi cu diferite maturităţi, pe care alte ţări şi companii care vor să îşi vândă propriile lor obligaţiuni „verzi” să le poată utiliza ca indicator de referinţă. În conformitate cu planul autorităţilor, investitorii care cumpără obligaţiuni „verzi” emise de Germania vor putea ulterior să le schimbe pentru obligaţiuni convenţionale germane cu aceeaşi maturitate.

Germania speră să strângă 11 de miliarde în 2020 din obligațiuni verzi

Alte state care au emis obligaţiuni verzi, precum Franţa şi Olanda, s-au concentrat pe emiterea unor titluri pe termen lung de aproximativ 20 de ani.

„Este interesat să poţi avea şi obligaţiuni verzi cu maturitatea mai scurtă în portofoliu”, a apreciat Arnaud-Guilhem Lamy, manager de portofoliu la BNP Paribas Asset Management.

Germania a anunţat că în 2020 speră să strângă până la 11 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni verzi, în condiţiile în care intenţionează să mai lanseze o emisiune până la finele anului. Comparativ, Franţa a emis obligaţiuni verzi în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro în ultimii trei ani.

Lansată în urmă cu peste un deceniu, piaţa obligaţiunilor verzi a explodat în ultimii ani în condiţiile în care investitorii cer opţiuni de investiţii mai sustenabile. Chiar şi Uniunea Europeană intenţionează să emită obligaţiuni verzi pentru a finanţa o parte din fondul său de relansare în valoare de 750 miliarde de euro.