Din păcate, bucătăria include doar o priză de perete și te gândești să folosești un prelungitor.

Aceasta nu este nici pe departe cea mai bună soluție.

Dacă vă gândiți să folosiți un prelungitor pentru a remedia această problemă, ar trebui să vă gândiți de două ori, susțin experții.

„Mulți oameni nu au cunoștințe despre prelungitoare”, spune Paul Martinez, proprietarul Electrified NYC din New York. „Dacă prelungitoarele sunt de calibrul 14 și utilizați un aparat cu un element de încălzire, cum ar fi cuptorul cu microunde sau mașina de spălat vase, un prelungitor de calibrul 14 nu va menține amperajul și poate arde prelungitorul. Astfel, pot izbucni incendii”, explică el, potrivit Cnet.

Prelungitoare de calibrele 14 și 12 sunt unele dintre cele mai comune prelungitoare vândute, fiind capabile să suporte aproximativ 1.800 de wați (sau 15 amperi, la fel ca o priză standard de perete în SUA ). Cu toate acestea, Martinez avertizează că orice aparat de peste 1.500 de wați nu ar trebui conectat la acest tip de prelungitor.

„Fără prelungitoare pentru astfel de aparate”, avertizează el.

Iată șapte exemple de aparate cu risc ridicat, pe care nu ar trebui să le conectați niciodată la un prelungitor.

Friteuza cu aer

Friteuzele cu aer sunt ideale pentru a găti rapid și a încălzi alimente, dar nu este o idee bună să le atașați la un prelungitor. 

Deși variază în putere în funcție de dimensiune, friteuzele mari cu aer pot consuma până la 2.000 de wați, crescând pericolul de incendiu dacă sunt atașate la un prelungitor. Așadar, dacă nu aveți spațiu pe blatul din bucătărie, cel mai bine este să o scoateți când este necesar și să o conectați la o priză de perete.

Cuptor cu microunde

Și acesta trebuie conectat pe propriul circuit dedicat datorită puterii mari. Nu folosiți prelungitorul pentru a băga în priză cuptorul cu microunde!

Frigider

Deși frigiderele folosesc mai puțină putere decât alte aparate de bucătărie, nu sunt recomandate pentru utilizarea cablului prelungitor. Chiar dacă prelungitorul nu provoacă un incendiu atunci când este conectat un frigider, există posibilitatea ca acesta să provoace o defecțiune a frigiderului. 

frigider
SURSA FOTO: Dreamstime

Cuptor de pâine și prăjitor de pâine

Deși prăjitoarele sunt mai mici, consumă multă energie și reprezintă un risc de incendiu dacă sunt conectate la un prelungitor. Cuptoarele sau  prăjitoarele de pâine au nevoie de și mai multă putere pentru a funcționa, de obicei o putere cuprinsă între 1.200 și 1.400 de wați. 

Prelungitoare

Conectarea prelungitoarelor la alte prelungitoare este, de asemenea, interzisă în lumea electricienilor. Acest lucru, se numește „înlănțuire în lanț” și poate duce la supraîncălzirea circuitului, implicit la supraîncălzirea cablurilor.

Aeroterme sau alte aparate de încălzire a casei

Acestea sunt o cauză majoră a incendiilor. Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum a estimat că între 2017 și 2019, încălzitoarele portabile au fost implicate anual în 1.700 de incendii, soldate cu victime.

„Să presupunem că ați conectat un prelungitor la o aerotermă. Ștecherul se topește și așa poate izbucni un incendiu. De aceea nu puteți folosi prelungitoare și/sau prelungitoare pentru niciun aparat de încălzire”, explică el.

Aparat de aer condiționat

Aceste aparate folosesc prea multă putere pentru un prelungitor sau o bandă de alimentare, așa că trebuie să fie atașate și la o priză de perete. 

„Oamenii cumpără doar aparate de aer condiționat de 5.000 BTU. Aceste aparate ar trebui să pornească și să se oprească, astfel încât să nu consume atât de multă energie. Deci, dacă le subdimensionezi, compresorul va funcționa de 10 ori mai greu”, afirmă Martinez.

Acest lucru poate duce la o factură la electricitate mai mare. Iar dacă această unitate de curent alternativ este conectată la un prelungitor, există riscul unui incendiu.