7 cazuri confirmate de infecție cu virusul West Nile în România

Potrivit ultimului raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, între 3 iunie și 14 august au fost înregistrate 7 cazuri de infecție cu virusul West Nile, incluzând 6 cazuri confirmate și 1 considerat probabil.

Cazurile au fost detectate la persoane cu vârste variind între 40 și 49 de ani (2 cazuri), 60 și 69 de ani (2 cazuri) și 70 și 79 de ani (3 cazuri). Printre pacienți se numără șase bărbați și o femeie, cinci dintre ei provenind din mediul urban și doi din mediul rural.

Distribuția geografică a cazurilor de infecție cu virusul West Nile, pe baza zonei de expunere, este următoarea: București (2 cazuri) și câte un caz în județele Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Giurgiu, Mureș și Satu Mare. Un caz raportat de DSP Dâmbovița a fost asociat cu expunerea în Milano, Italia (debut în săptămâna 27).

Se recomandă populației să minimizeze riscul de mușcături de țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni, utilizarea de repelente, montarea de plase de protecție la feronerie, îndepărtarea bălților de apă din apropierea locuinței și eliminarea recipientelor cu apă stagnantă și a deșeurilor menajere.

Ce este virusul West Nile?

Virusul West Nile, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai periculoase virusuri la nivel mondial, se transmite prin înţepăturile de ţânţar tigru Asiatic. Acest virus poate cauza afecţiuni grave, inclusiv meningită sau encefalită West Nile, punând în pericol viaţa.

Deşi în multe cazuri infecţia nu produce simptome severe, majoritatea persoanelor afectate pot experimenta doar simptome uşoare, precum dureri de cap sau febră.

Infecțiile cu virusul West Nile sunt cele mai frecvente în sezonul cald, când țânțarii sunt mai activi. Acest virus aparține familiei Flaviviridae și poate fi găsit atât în regiunile cu climă tropicală, cât și în cele temperate.

Perioada de incubație a virusului West Nile poate dura până la două săptămâni, deși în unele cazuri, simptomele pot apărea în intervalul de 2-6 zile de la expunere. La persoanele cu un sistem imunitar compromis, manifestările bolii pot să se dezvolte mai lent, până la 21 de zile de la infectare.

Virusul West Nile poate infecta oameni, păsări și animale. Infecția se răspândește în principal prin mușcătura de țânțar, care preia virusul de la gazde precum câini, pisici, lilieci, veverițe, sconcși și iepuri domestici. Prin mușcătura infectată, virusul ajunge în organismul uman.