Vinul roșu este o băutură preferată de foarte mulți oameni. În timp ce unii preferă să bea un cocktail, o bere sau orice alt fel de băutură alcoolică, vinul roșu are susținătorii săi.
Acesta poate fi degustat atât la o întâlnire cu prietenii, la o reuniune de familie, cât și în timpul unei întâlniri romantice.
Sigur că aceia care apreciază vinurile cunosc câteva informații de bază în ceea ce privește vinul roșu, dar nu despre acestea vrem să îți povestim în rândurile care urmează, ci despre câteva curiozități pe care poate că nu le știai despre băutura ta preferată.
1.Doar vinul roșu poate să devină mai bun atunci când este mai vechi
Există acea percepție generală că vinurile sunt mai bune pe măsură ce trece timpul. Iar ce poate că nu știai este faptul că doar vinurile roșii pot să devină mai bune dacă sunt mai vechi. Explicația este una foarte simplă.
Taninurile din acest vin sunt mai intense și mai pure pe măsură ce trece timpul, iar vinul devine din ce în ce mai bun odată cu trecerea anilor. Atenție, însă, pentru a îndeplini aceste criterii, vinurile vor trebui păstrate în butoaie de stejar, iar un vin roșu bun care a îmbătrânit se consideră acela peste care au trecut aproximativ 20 de ani.
2.Vinul roșu vechi este mai deschis la culoare
Pentru că tot am pomenit mai sus despre vechimea vinului roșu, hai să vorbim și despre culoarea acestuia. În cazul în care îți imaginai că atunci când îmbătrânește, vinul are o culoare mai închisă, ei bine, adevărul este exact în sensul opus.
Cu cât sunt mai vechi, cu atât vinurile roșii sunt mai deschise la culoare.
3.Vinul roșu tânăr este mai sănătos
Dacă vinul roșu îmbătrânit este mai gustos datorită taninurilor despre care pomeneam mai sus, află că, în ceea ce privește calitatea acestuia de a fi sănătos, este valabilă exact reciproca.
Mai clar, vinul roșu tânăr sau proaspăt este mult mai bogat în antioxidanți și mult mai natural, așa că dacă îți dorești să bei un vin mai sănătos, experții îți recomandă să te îndrepți către alegerea unui vin roșu tânăr.
4.Vinul roșu are mai puțini sulfiți
Spre deosebire de alte tipuri de vinuri, vinul roșu conține mai puțini sulfiți.
Sulfiții sunt acei compuși chimici care se adaugă în sticla de vin și care au rolul să preîntâmpine formarea bacteriilor atunci când vinul este scos pe masă și lăsat la temperatura camerei.
5.Se poate face vin alb din struguri roșii
O altă curiozitate care are legătură tangențial cu vinul roșu este preconcepția că vinul roșu se obține doar din struguri roșii, iar vinul alb doar din struguri albi. În realitate se poate obține vin alb și din struguri roșii.
Îți explicăm imediat cum. Culoarea vinului este dată de pielea ce acoperă pulpa strugurilor, iar dacă aceasta este îndepărtată, se poate obține astfel vin alb și din struguri roșii.
6.Vinul roșu îți poate oferi senzația de gură uscată
Pentru că, așa cum am mai precizat, vinul roșu este mult mai bogat în taninuri decât cel roze sau cel alb, acesta îți poate oferi mult mai rapid senzația de gură uscată. Tocmai din acest motiv te sfătuim să savurezi vinul roșu în combinație cu preparate culinare grase.
Astfel, se vor pune mai bine în valoare unul pe celălalt. De asemenea, nu uita de temperatura la care servești vinul pentru că și aceasta este importantă. Somelierii recomandă să servești vinul roșu la o temperatură cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius.
7.Vinul roșu este bogat în antioxidanți
Dintre toate vinurile, cel roșu este cel mai bogat în antioxidanți, așa că știi ce ai de făcut în cazul în care îți dorești să servești un vin bun. Atenție, nu toate vinurile sunt de calitate, prin urmare te sfătuim să alegi un vin cât mai natural și cât mai sănătos.
De asemenea, nu uita că vinul roșu, la fel ca orice alt tip de alcool, trebuie consumat cu moderație deoarece, pe termen lung, excesul poate avea urmări nefaste asupra sănătății tale.
Sperăm că ai aflat noțiuni pe care nu le știai.