Autorităţile judiciare au vizitat portul Arguineguni din insula Gran Canaria, după ce primarul a denunţat „condiţiile subumane” în care trăiesc pe chei peste 1.000 de migranţi. După evaluarea situaţiei, oficialii vor stabili dacă criza a fost gestionată necorespunzător.
Ministrul migraţiei, Jose Luis Escriva, a afirmat într-o conferinţă de presă că luna viitoare se vor deschide mai multe tabere temporare pe insulele Gran Canaria, Tenerife şi Fuerteventura, unde sosesc 90% din migranţi. În acelaşi timp, ministerul continuă să caute o soluţie pe termen mai lung.
Unele proprietăți vor fi puse la dispoziție
Primăriile, armata şi chiar unele firme private vor pune la dispoziţie temporar unele proprietăţi pentru înfiinţarea de tabere şi adăposturi pentru 7.000 de migranţi, a mai spus Escriva.
„Ne confruntăm cu o tragedie umană şi nimeni nu poate şi nu trebuie să întoarcă privirea”, a declarat ministrul apărării, Margarita Robles, la radioteleviziunea publică RTVE. Ministerul Apărării a predat deja un depozit militar vechi care poate fi folosit ca adăpost pentru 800 de oameni şi care şi-a deschis porţile luna aceasta.
De peste 10 ori mai mulți migranți decât în 2019
Anul acesta, în Canare au ajuns aproape 17.000 de migranţi, de peste 10 ori mai mulţi decât anul trecut. Ei au înfruntat pericolul unei traversări a Atlanticului din nordul Africii.
Maximul migraţiei în insule rămâne deocamdată cel de aproximativ 32.000, înregistrat în 2006, însă epidemia de coronavirus a agravat situaţia actuală.
Unele ţări, cum ar fi Marocul, şi-au închis frontierele în martie. Mulţi nord-africani rămaşi fără veniturile din turism s-au îndreptat spre Canare, iar repatrierea lor a devenit tot mai dificilă din cauza epidemiei, au arătat surse diplomatice spaniole.
O sursă din ministerul de interne de la Madrid a declarat că repatrierile practic au încetat după închiderea graniţelor, iar în prezent Spania îşi reface capacitatea de a returna migranţii şi încearcă să blocheze sosirile.