Bilanţul provizoriu al celei mai stupide gafe din scurta istorie a euro
1. Cipru e prea mic ca să aibă “efecte sistemice”
Contabil este adevărat, însă simbolic efectele sunt devastatoare. Dubiul aruncat asupra garanţiei de 100.000 de euro, controlul capitalului care face din euro cipriot o monedă nefungibilă deci de valoare mai mică, ocolirea demersurilor legale şi a celor democratice – toate acestea au compromis definitiv viitorul euro.
2. Taxa pe depozite e unică, nu se va aplica în altă parte.
E destul de limpede de ce lucrurile stau exact pe dos. Dar “gafele” ministrului de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, care a explicat că soluţia din Cipru e un model şi că taxarea averilor este acceptabilă, au adus confirmarea oficială, cu subiect şi predicat.
3. Băncile şi-au asumat riscuri prea mari
Bank of Cyprus şi Laiki au pierdut bani odată cu falimentul Greciei, pe titluri de stat, cumpărate pe vremea când agenţiile de rating le considerau “investment grade” iar regulile de prudenţă bancară le considerau “lipsite de risc”. Şi când “testele de stres” din 2010 şi 2011 proclamau că toate băncile din Zona Euro sunt foarte solide. Iar celelalte bănci n-au pierdut nimic – erau solvabile până în noaptea blocării conturilor.