Unele ne fac să zâmbesc, iar altele parcă sunt scornite înadins pentru a-i face pe restul românilor să creadă că a face agricultură e floare la ureche. Despre fermierii români circulă multe povești – adevărate mituri, așa că Agrointeligența a stat de vorbă cu câțiva dintre ei și a aflat care sunt vorbele care îi deranjează cel mai mult pe agricultori și pe cei care muncesc în ferme. După ce veți citi articolul, suntem convinși că, la fel ca și noi, vă veți da seama că, într-adevăr, meseria de fermier nu este doar cea mai importantă meserie din lume, ci și cea mai grea!
”Nu muncesc decât câteva zile pe an”
Cei care n-au nimic de-a face cu agricultura nu au habar de lucrările agricole, de rotația culturilor, de hibrizi, utilaje sau tehnologii de lucru. Din acest motiv, pentru majoritatea românilor, agricultura înseamnă însămânțări în primăvară și recoltare la finele verii. Din acest motiv, mulți au impresia că a fi fermier înseamnă a sta pe câmp doar câteva zile pe an, în timp ce agricultorii petrec pe ogor mai mult timp decât stă un coporatist la birou într-un an întreg!
”Fac milioane de euro din agricultură”
Cu excepțiile de rigoare pe care le vedem la televizor că finanțează echipe de fotbal sau fac exporturi de milioane de ovine, 99% dintre fermierii români abia reușesc să aibă un trai decent. Agricultura, pâmântul și animalele se transmit din tată în fiu, iar munca la fermă este, de regulă, o muncă în familie, așa că veniturile din agricultură trebuie să acopere cheltuielile unei gospodării în care sursa de finanțare este una singură. De cele mai multe ori, nu doar soția și copiii se implică în afacerea agricolă, ci și frații, mătușile, nepoții, nurorile și ginerii.
”Pentru a obține recolte mari, folosesc îngrășăminte în neștire”
Din când în când se mai găsește câte un ”expert” care acuză fermierii că folosesc prea multe îngrășăminte chimice când, în realitate, fermierii români folosesc cantități de trei ori mai mici decât colegii lor din alte țării. Fertilizatorii sau produsele pentru sănătatea plantelor au prețuri atât de piperate încât nici vorbă ca un fermier să își permită să atunce pe câmp tone de îngrășăminte doar așa, de dragul de artei. Mai mult, fimele de specialitate acordă asistență și indicații precise privind cantitățile și dozajele ce trebuie administrate la un moment bine stabilit pentru că fiecare fermier știe că dacă pui la rărăcină târziu, nu mai ai ce culege la recoltă!