Conștientizarea modului în care ne cheltuim banii reprezintă un prim pas spre o gestionare mai bună a veniturilor personale. Unii epuizează bugetul lunar înainte de termen și se întreabă „unde s-au dus banii”? Dacă nu suntem atenți, ei se duc, oricât de mulți ar fi.
În continuare, îți prezentăm 7 sfaturi pentru o mai bună planificare financiară. Fii propriul „ministru de finanțe” și acționează chibzuit, astfel încât să nu simți niciodată nevoia să te „remaniezi”.
1. Previzionează din timp bugetul pentru luna următoare
Planifică-ți bugetul din timp. Cu o săptămână înainte de începerea unei noi luni, pune pe hârtie veniturile și cheltuielile pe care crezi că le vei avea în luna următoare. Fii realist, ba chiar pesimist în privința veniturilor. Ia în considerare încasările minime. Dacă vor fi mai mari, cu atât mai bine.
Specialiștii recomandă o „bugetare la zero”, care înseamnă că tot ce câștigi să fie repartizat pentru cheltuieli fixe, cheltuieli suplimentare și economii, astfel încât diferența dintre ce intră și ce iese să fie zero. Nu lăsa nimic la voia întâmplării.
2. Fă diferența între nevoi și dorințe
„Nevoile” sunt ceva crucial pentru bunăstarea fizică, mentală și financiară de bază – mâncare, utilități, întreținere, îmbrăcăminte, eventuală chirie și rambursarea datoriilor. Acestea ar trebui să fie întotdeauna primele luate în considerare. Nu pune un city break în fruntea listei cu cheltuieli, pentru că e posibil să nu mai rămână bani pentru factura la energie electrică.
Are foarte mulți adepți regula 50/20/30, care spune că 50% din venitul total ar trebui alocat pentru nevoi, 20% pentru economii sau plata datoriilor și 30% pentru articole neesențiale traiului.
3. Apelează la instrumente ajutătoare
Trăim în era digitală. Putem apela la ajutorul Inteligenței Artificiale în aproape orice am face, deci și în gestionarea finanțelor personale. Urmărește-ți banii cu o aplicație de buget sau folosește aplicații pentru a monitoriza banii cheltuiți și pentru a analiza destinația acestora. Aceste instrumente te avertizează dacă ai cheltuit prea mult într-o direcție care nu era prioritară.
Chiar dacă nu ai o firmă și nu sunt necesare pentru contabilitate, arhivează toate facturile și bonurile fiscale într-un dosar, nu le arunca. La finalul lunii le poți analiza și îți vei da seama dacă te respecți planul de cheltuieli.
4. Mai întâi economisește, apoi cheltuiește
Gândește-te la economii ca la o cheltuială fixă și include-le ca atare în bugetul lunar. Potrivit miliardarului Warren Buffett, este esențial să acorzi prioritate economisirii banilor. Dacă ai o gândire de tipul „și ce rămâne la finalul lunii pun deoparte”, cu siguranță nu va mai rămâne nimic. Dacă îți propui să economisești 10% din venituri și le adaugi acest procent la partea de 50% rezervată nevoilor fixe, atunci îți vei îndeplini obiectivul.
5. Nu uita să iei în considerare distracția
Distracția nu poate fi omisă dintre cheltuielile etichetate drept „neesențiale”. Asigură-te că aloci bani pentru activitățile care te eliberează de stres, fără să cheltuiești în exces pentru așa ceva. Fie că este vorba de o escapadă de weekend, de o seară cu prietenii, de relaxare prin jocuri pe un site precum cele de casino online sau de un răsfăț la un salon de spa, a rezerva fonduri lunare pentru ceva ce îți face plăcere este o modalitate excelentă de a-ți menține motivația să reușești pe toate planurile.
6. Planifică investițiile majore
Dacă ai în plan să cumperi ceva mai scump, precum o casă, o mașină, un teren, sau îți propui să faci un circuit în jurul lumii, este bine să incluzi această cheltuială încă din timp în bugetul lunar. Să presupunem că intenționezi să îți schimbi mașina pete doi ani. Punând deoparte 1000 de euro în fiecare lună, te scutești de un credit de 24.000 de euro și, implicit, de dobânda aferentă. Sau poate că îți permiți să economisești 500 de euro pe lună. Oricum, ai face un credit mai mic, deci și banii plătiți în plus pe dobândă ar fi mai puțini.
7. Încearcă bugetarea în numerar
În cazul în cate te numeri printre cei care observă la finalul lunii că au cheltuit de pe card mai mult decât și-au propus, încearcă să faci cumpărăturile doar cu numerar. Știm, este împotriva curentului, însă este vorba de un experiment pe termen scurt, pentru a corecta niște obișnuințe.
Banii de pe card nu îi ai în față, fizic. Parcă nici nu sunt bani, ci doar niște cifre. În schimb, dacă numeri în fiecare zi bancnotele din plic, este mai ușor să te menții în graficul de cheltuieli.
Viața este imprevizibilă și, uneori, situația noastră financiară se poate schimba drastic. De aceea, este foarte important cum ne gestionăm veniturile, care poate la un moment dat se află la un nivel înalt. În finanțe, nu este valabil dictonul „Trăiește clipa”.