Initial a fost o joaca. O gluma intre studenti, mandri de descoprirea lor si de domeniul IT. S-a transformat apoi in cel mai negru cosmar al unui administrator de retea, dar si intr-o industrie de miliarde de dolari. Care sunt virusii de computer care au facut istorie?

ELK CLONER, 1982

 

Primul virus care a atacat PC-urile din lumea intreaga, stramosul "Elk Cloner" se raspandea prin intermediul unui floppy disk Apple II si iti afisa o poezie, scrisa de un elev de clasa a noua de liceu.

 

BRAIN, 1986

„Brain” este primul virus care ataca computere ce foloseau sistemul de operare DOS, de la Microsoft Corp. Conceput de doi frati pakistanezi, virusul afisa numarul de telefon de la micul atelier de reparatii pe care cei doi il detineau.

MORRIS, 1988

 

Conceput de catre un absolvent la Universitatii Cornell, al carui tata era un expert in sisteme de securitate informatica din cadrul Pentagonului, virusul a reusit sa infecteze 6.000 de computere, mai ales din cadrul Armatei SUA.

 

MELISSA, 1999

 

"Melissa" este primul virus care s-a transmis prin e-mail. Deschideai atasamanentul si…oops! virusul se replica la inca 50 de persoane din lista de adrese.

 

CODE RED, 2001

 

Virusul exploata o hiba in software-ul de la Microsoft si s-a raspandit rapid, pentru ca nu avea nevoie de implicarea factorului uman, care sa deschida un atasament, de exemplu. 

BLASTER, 2003

 

"Blaster" a pacalit multi naivi sa il deschida, intrucat se prefacea ca vine din partea Microsoft care ofera un bonus celui care ajuta la depistarea si arestarea programatorilor de virusi.

SASSER, 2004

Este considerat „taticul” virusilor, la vremea lui reusind sa distruga multe computere. De la Sasser incoace, niciun virus nu a mai beneficiat de atata „atentie” din partea comunitatii IT.

 

Sursa: msnbc