In acest moment 70 din cele 86 de fabrici ar trebui sa fie inchise, pentru ca multe dintre ele au declarat productii insignifiante. Incepand cu data de 8 octombrie, o data cu intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 117 din 28 septembrie 2001, Comisia pentru emiterea autorizatiilor de comercializare a alcoolului, condusa de secretarul de stat din ministerul Finantelor, Gheorghe Oana, ar trebui sa inchida fabricile care au declarat o productie minima. Ordonanta nr. 117, care vine sa comple
In acest moment 70 din cele 86 de fabrici ar trebui sa fie inchise, pentru ca multe dintre ele au declarat productii insignifiante. Incepand cu data de 8 octombrie, o data cu intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 117 din 28 septembrie 2001, Comisia pentru emiterea autorizatiilor de comercializare a alcoolului, condusa de secretarul de stat din ministerul Finantelor, Gheorghe Oana, ar trebui sa inchida fabricile care au declarat o productie minima. Ordonanta nr. 117, care vine sa completeze Ordonanta nr. 27 din 2000, prevede ca „necomercializarea in fiecare trimestru al anului pentru care s-a obtinut autorizatia de comercializare in calitate de producator de alcool etilic rafinat, de distilate din cereale, distilat de vin si de orice alte distilate de origine agricola, a unei cantitati egale cu cel putin 10 la suta din cantitatea avuta in vedere la autorizare atrage suspendarea autorizatiei de comercializare, oprirea productiei si sigilarea instalatiilor de productie”.
Cum in decurs de noua luni numai 16 agenti economici din cei 86 de producatori de alcool autorizati au depasit 30 la suta din contingentul solicitat, inseamna ca restul va trebui sa-si sisteze activitatea, urmand sa reinceapa productia in momentul in care prezinta organelor fiscale contracte din care sa reiasa ca in trimestrul urmator vor acoperi cel putin 10 la suta din contingent.
Aceasta masura, care da peste cap toate jongleriile producatorilor autorizati de alcool, s-a impus ca urmare a faptului ca evaziunea devenise evidenta, majoritatea agentilor economici declarand ca au produs cantitati infime care nu le-ar permite nici sa plateasca utilitatile consumate. Mai mult chiar, 14 dintre ei au prezentat documente care sustineau ca nu au produs nici macar un litru de alcool. „Aceasta situatie este imposibil de crezut o data ce acestia, cand au solicitat autorizatie, au platit cate 100 milioane de lei. Sa intelegem ca au facut acte de caritate fata de buget daca nu au produs deloc?! Daca ar fi fost un caz, doua, am mai fi inteles, dar este vorba de 14…!” comenteaza un oficial din Ministerul Finantelor.
Supraveghetorii fiscali au salarii de mizerie
Situatia este pusa de unele surse din Ministerul Finantelor, in principal, pe seama vulnerabilitatii sistemului: „un supraveghetor fiscal debutant este pus sa controleze afaceri de zeci de miliarde, cand el are un salariu de 1,5 milioane de lei, bani care daca ii ajung sa faca drumul pana la fabrica respectiva”.
Amintim ca, o data cu introducerea monopolului de stat in productia de alcool etilic rafinat, agentii economici au fost obligati ca la autorizare sa-si rezerve un contingent in limitele caruia sa-si dezvolte productia. Pentru acest an cei 86 de producatori autorizati isi rezervasera un contingent total de 1.862,7 mii hl dar, din care pana in luna august, nu produsesera decat 266,7 mii hl, adica 14 la suta, conform datelor centralizate de Ministerul Finantelor.
Cea mai mare cantitate produsa a declarat-o Extensiv COM Dolj, care a produs 71 la suta din cei 13 mii hl/an alocati. In ordine, dupa aceasta firma, urmeaza Alcozim, societatea lui Ioan Niculae, care a atins 58 la suta din cantitatea solicitata, iar Scandic Distilleries a produs, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, numai 36 la suta din cei 177,2 mii hl/an alocati. Potrivit acelorasi date, in momentul de fata, firmele lui Gheorghe Florea nu mai produc alcool. Fulger nu si-a mai reinnoit autorizatia expirata la 3 mai pentru ca are datorii la buget, iar Moldo Production are instalatiile sigilate. Oricum, aceste firme, potrivit declaratiilor oficiale, din aprilie anul trecut nu au produs mai mult de 7.000 hl de alcool.
Un caz edificator in privinta noului mod in care opereaza evazionistii este cel al fabricii Nic Prod Trans 97 SRL, aceasta fiind si prima fabrica de alcool inchisa dupa instituirea monopolului de stat. Aceasta societate, la obtinerea autorizatiei, a solicitat alocarea unui contingent de 9,6 mii hl pe an, din care in noua luni a produs numai 1.100 hl, ceea ce inseamna ceva mai mult de 11 la suta. In urma unui control al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGF) Ilfov, s-a descoperit ca „inaintea contoarelor de alcool sunt instalati robineti pentru recoltarea de probe, pentru care debitele nu sunt limitate, iar rezervoarele sunt alimentate prin intermediul unei conducte metalice cu racorduri mobile”. DGFP Ilfov a propus la 11 octombrie suspendarea autorizatiei de productie, lucru care s-a si intamplat, prin decizia nr. 74 a Comisiei pentru emiterea autorizatiilor de comercializare a alcoolului.
In urma solicitarii Nic Prod Trans 97 de a redeschide fabrica, Garda Financiara raspunde: „exista nepotriviri semnificative intre cantitatile masurate de echipele de control si indicatiile contoarelor, ce nu pot fi explicate decat prin operatiuni de transvazare, efectuate dupa plecarea echipelor de control, cu scopul de a crea o aparenta de corectitudine si legalitate. Astfel, exista contorizata o cantitate de 1.163 litri alcool care nu se regaseste in rezervorul alocat monopolului. Echipa de control a identificat un circuit de retur al alcoolului rafinat, ce putea fi dirijat catre orice rezervor. Avand in vedere si faptul ca supraveghetorii fiscali nu cunosteau instalatia si nici robinetele pe care trebuiau aplicate sigilii si nu au semnalat niciodata deficiente in functionare, este posibil sa existe o sustragere de alcool din rezervoare si din instalatii, ce ar fi putut fi valorificata nelegal”. Legat de situatia supraveghetorilor fiscali, cei care sunt in prima linie in lupta cu evaziunea din alcool, Garda Financiara comunica: „trebuie evidentiat faptul ca supraveghetorul fiscal Stelian M., care initial a recunoscut situatia de fapt a instalatiei semnand notele de constatare, ulterior, la indemnul asociatului firmei Constantin N. si al d-lui Dumitru Ion (fost angajat al Garzii Financiare centrale, in prezent consilier al patronului) si-a schimbat total pozitia, afirmand ca instalatia functioneaza legal, iar „sigiliile au fost aplicate sub presiune”.
Firme care nu au produs nici un litru de alcool
Dintre societatile care in perioada decembrie 2000 – august 2001, potrivit datelor
Ministerului Finantelor, nu au produs nici macar un litru de alcool, amintim:
o Alcool International SRL Braila care solicitase un contingent de 14.400 hl;
o Bachus SA Dolj, cu un contingent de 11.520 hl;
o Biosin Dolj care ar fi trebuit sa produca anual 15.000 hl;
o Cerna SRL Valcea tot cu 15.000 hl;
o Cisterna Prod Brasov cu un contingent de 11.880 hl;
o Omega Trust Iasi care ar fi trebuit sa produca anual 10.000 hl;
o Prodalcool Vaslui cu 13.920 hl;
o RoAim Product Care Brasov care avea alocati 27.648 hl;
Cantitati insignifiante au mai produs si:
o Spirt Ghidiceni din Galati care din cele 151.200 hl a produs numai 0,75 la suta;
o Ceres Alcohol Tradind din Ilfov care a produs numai 0,05 la suta din contingentul de 38.000 hl;
o Do&Do SRL din Ilfov care a atins doar 6 la suta din contingentul de 14.400 hl.