70 de miniștri pun la cale viitorul agriculturii

Miniștri din întreaga lume participă astăzi la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat anual în timpul expoziţiei „Săptămâna Verde” de la Berlin, tema dezbătută în 2012 vizând „Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă - agricultură cu resurse naturale limitate”.

Ministrul federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor din Germania, Ilse Aigner, consideră că securitatea alimentară trebuie să rămână în continuare o prioritate a agendei politice la nivel global şi naţional. „Discuţiile ar trebui să se concentreze pe tendinţele actuale la nivel global referitoare la creşterea populaţiei, creşterea cererii de energie şi materii prime, precum şi la schimbările climatice şi resursele limitate din anumite ţări. Pentru a proteja aprovizionarea cu alimente a unei populaţii mondiale în creştere avem nevoie de un sector agricol foarte productiv la scară globală, adaptat la condiţiile specifice”, a declarat recent ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner.
Potrivit acesteia, sectorul agricol se confruntă, mai mult decât oricând, cu provocarea de a produce alimente într-un mod durabil, dar şi de le face disponibile. „Agricultura trebuie să conserve biodiversitatea, dar şi să producă în condiţiile actuale de schimbări climatice şi, în acelaşi timp, să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a apreciat ministrul german al Agriculturii.
Miniştrii prezenţi la forum vor încerca să găsească răspunsuri comune şi soluţii pe partea de cercetare şi dezvoltare în vederea creşterii producţiei agricole în conformitate cu cerinţele, dar şi pentru o utilizare durabilă şi eficientă a resurselor. De asemenea, participanţii vor dori să găsească răspunsuri la modul de cooperare între tehnologiile tradiţionale şi cele inovative pentru o utilizare eficientă a apei şi a solului şi în ceea ce priveşte structurile necesare pentru folosirea tehnologiilor, dar şi modul în care pot fi oferite stimulente pentru investiţii private responsabile în aceste sector.
Summitul Miniştrilor Agriculturii are loc în cadrul Forumului Global pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA), desfăşurat anual la Berlin, care oferă miniştrilor agriculturii din întreaga lume o platformă, în scopul de a defini abordări comune pe problemele actuale ale omenirii. Potrivit FAO, numărul persoanelor afectate de foamete s-a ridicat la aproximativ 925 milioane anul trecut, dintr-o populaţie totală mondială de aproximativ şapte miliarde de oameni. Statisticile arată că populaţia mondială va creşte până la un nivel de peste nouă miliarde de oameni până în anul 2050.
Citește și: Tabără caută, în Germania, investitori pentru Canalul Siret-Bărăgan
Sursa: Agerpres