Exista cel putin trei griji pe capul elevului, in momentul in care va face scoala de soferi. Sa se pregateasca pentru sala, sa nu uite ce a facut in acea zi in traseu si sa-si adune actele pentru dosar.
Pentru intocmirea sau eliberarea documentelor necesare prezentarii la examenul de conducere auto va trebui sa asteptati intre doua saptamani si o luna. Totul depinde de cat de repede va este eliberat certificatul de cazier juridic de catre inspectoratele judetene de politie. In schimbul unei taxe de urgenta, acesta poate fi disponibil in doar trei zile, ceea ce inseamna ca, daca va grabiti, puteti aduna toate actele pana la eliberarea certificatului de cazier, astfel incat, dupa trei zile sa puteti inainta dosarul. Unele scoli de soferi sau unii instructori auto independenti vor face ei in locul dumneavoastra aceasta munca, sau cel putin va vor ajuta sa va descurcati cu cele zece acte obligatorii pentru sustinerea examenului de conducere auto. Dosarul se depune fie la secretariatul scolii, fie la instructorul auto independent, din acest moment toate celelate obligatii privind depunerea dosarelor revenind celor care le-au preluat. La examen nu uitati sa veniti cu buletinul de identitate, acesta fiind singurul act acceptat pentru verificarea identitatii (in nici un caz nu este valabil pasaportul turistic).
Conform Decretului nr. 328/1966 republicat privind circulatia pe drumurile publice, orice elev trebuie sa efectueze, pentru categoria B, minimum 70 de ore de instructaj auto, repartizate pe o perioada de aproximativ o luna si jumatate. Aceste ore vor fi impartite astfel: 20 de ore de legislatie rutiera, 15 ore pentru cunoasterea automobilului, 5 ore de prim ajutor si 30 de ore de conducere a automobilului. Instructorul auto trebuie sa realizeze importanta meseriei lui si in aceste ore sa invatati sa va comportati in trafic, sa evitati accidentele si sa va dezvoltati capacitatea de anticipare si de prevenire a pericolelor. La liceu, daca profesorul nu ti-a predat bine o lectie, risti sa iei o nota mica la teza, in schimb, pe sosea risti mult mai mult. Cu cat stiti mai multe mici trucuri, cu atat siguranta dumneavoastra si a masinii este mai mare. De multe ori mersul patinat sau ambreiajul fals va va ajuta, iar masina va avea mai putin de suferit daca la denivelari volanul este lasat liber, astfel incat roata sa nu fie fortata. Probleme apar in intersectiile nedirijate, dar acestea pot fi rezolvate, daca stiti ca atunci cand trei autoturisme sunt in situatie de egalitate, ordinea plecarii se face in sensul acelor de ceas.
Pentru cele minim 22 de puncte pe care trebuie sa le acumulati la proba scrisa trebuie invatat Decretul nr. 328/1966 republicat. Au aparut multe manuale, culegeri sau brosuri care ofera candidatului suficienta informatie pentru a trece de „sala”, insa nu toate sunt bine concepute. Inainte de a cumpara o astfel de carte, intrebati instructorul daca este cea mai buna alegere.
Si nu uitati, conform proiectului de lege al Codului Circulatiei Rutiere, titlul III, capitolul 1, art. 22, aliniat 1: „Orice vehicul sau ansamblu de vehicule care circula pe drum trebuie sa aiba un conducator”…
Documentele necesare prezentarii la examenul de conducere auto:
1. Certificatul de cazier judiciar (cu mentiunea pentru examenul auto), valabil 90 de zile de la data eliberarii; taxa de urgenta = 50.000 lei
2. Fisa de scolarizare pentru conducerea autovehicului (se obtine de la instructor, secretariatul scolii sau direct de la directia politiei rutiere si se redacteaza la masina de scris); taxa = cca 5.000 lei
3. Fisa detinatorului permisului de conducere (se obtine de la instructor, secretariatul scolii sau direct de la directia politiei rutiere si se redacteaza la masina de scris); taxa = cca 5.000 lei
4. Certificatul medical (eliberat de orice policlinica autorizata); taxa = cca 250.000 lei (in functie de policlinica)
5. Avizarea psihologica (eliberata de laboratoarele autorizate); taxa = cca 120.000 lei (in functie de laboratorul de psihologie)
6. Fotocopie buletin de identitate
7. Fotocopie ultima diploma de studii (cea mai recenta)
8. 3 fotografii tip permis auto 3,5 x 3,85 cm color (plus timbru sau stampila de laborator foto autorizat)
9. Taxa examen auto (se plateste la Administratia Financiara locala sau la CEC); taxa = 17.900 lei
10. Fisa de evidenta a orelor de conducere efectuate (eliberata de catre instructorul auto)