Raportul Cisco Connected World Technology este un studiu internaţional care analizează cerinţele şi comportamentul noii generaţii de lucrători din punct de vedere al accesului la reţea, al libertăţii de folosire a dispozitivelor mobile, a mediilor de socializare şi al stilurilor de viaţă la locul de muncă. Cele mai noi rezultate din raportul Cisco dezvăluie preocupări tot mai mari ale angajatorilor. Dorinţa unui acces „la cerere” la informaţii este atât de adânc întipărită în mintea viitoarei generaţii de angajaţi, încât mulţi specialişti tineri recurg la măsuri extreme pentru a accesa internetul, chiar dacă acest lucru compromite compania la care lucrează sau chiar propria securitate. Un astfel de comportament presupune folosirea pe ascuns a conexiunii internet a vecinilor, postarea în faţa unor companii pentru a avea acces gratuit la reţelele Wi-Fi şi împrumutarea dispozitivelor altora, fără supraveghere.
Având în vedere că cel puţin unul din trei angajaţi (36%) au răspuns negativ când au fost întrebaţi dacă respectă politicile departamentelor IT, găsirea unui echilibru între respectarea politicilor IT şi dorinţa tinerilor angajaţi de a avea un acces mai flexibil la mediile de socializare, la dispozitive şi accesare la distanţă pune la încercare limitele culturilor corporative tradiţionale.
În acelaşi timp, cerinţele acestor angajaţi pun o presiune tot mai mare asupra agenţiilor de recrutare, managerilor departamentului de angajări, departamentelor IT şi culturilor corporative pentru a-i determina să dea dovadă de o mai mare flexibilitate, în speranţa că următorul val de talente poate oferi un avantaj în faţa concurenţei.
Rezultate cheie:
• Cel de-al doilea Raport anual Cisco Connected World Technology include peste 2.800 de studenţi şi tineri profesionişti din 14 ţări care reprezintă fie economiile cele mai mari, fie economiile cu cea mai mare creştere. A fost comandat cu scopul de a înţelege cum ar putea companiile să găsească un echilibru între nevoile lor şi gestionarea riscului, pe de o parte, şi aşteptările şi comportamentul viitoarei generaţii de angajaţi în ceea ce priveşte tehnologia, pe de altă parte.
• Probabil ca efect direct al relaxării limitelor confidenţialităţii, aproximativ unul din patru studenţi (24%) şi angajaţi (23%) sunt victime ale furtului de identitate înainte de vârsta de 30 de ani. Prin extinderea la un grup mai mare de persoane, doi din cinci studenţi au declarat că au prieteni sau membri ai familiei care au fost afectaţi de furtul de identitate. Următoarele rezultate oferă detalii privind frecvenţa furtului de identitate în rândul acestei generaţii.
Securitatea şi confidenţialitatea on-line
• Unul din trei (33%) studenţi la nivel global nu are probleme privind împărtăşirea informaţiilor personale on-line, consideră că limitele confidenţialităţii sunt tot mai relaxate sau nu se gândeşte la aspectul confidenţialităţii, oferind astfel o imagine a modului în care noua generaţie a forţei de muncă globale va aborda informaţiile on-line – probabil atât în viaţa profesională, cât şi în activităţile personale.
Respectarea politicilor IT
• Dintre cei care sunt la curent cu politicile IT, şapte din 10 (70%) angajaţi la nivel global au recunoscut că încalcă politicile, cu o frecvenţă variabilă. Motivele sunt numeroase, cel mai des întâlnit fiind convingerea că nu fac ceva greşit (33%). Unul din cinci (22%) a menţionat nevoia de a accesa programe şi aplicaţii neautorizate pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, în timp ce 19% au recunoscut că politicile nu sunt puse în aplicare. Câţiva (18%) au spus că nu au timp să se gândească la politici atunci când muncesc, iar alţii au spus fie că nu le este uşor să se conformeze politicilor (16%), fie că uită să se conformeze (15%), fie că şefii lor nu îi supraveghează (14%).
• Doi din trei (67%) participanţi la studiu au spus că politicile IT trebuie modificate pentru a răspunde cerinţelor reale privind creşterea flexibilităţii la locul de muncă.
• Companiile restricţionează folosirea mai multor dispozitive şi aplicaţii de medii de socializare. Dintre acestea, tinerii angajaţi au afirmat că jocurile on-line (37%) au reprezentat principala aplicaţie restricţionată în mod frecvent. iPod-urile Apple (15%) au fost dispozitivele restricţionate cel mai des.
• Unul din 10 (10%) angajaţi la nivel global a spus că politicile IT interzic folosirea iPad-urilor şi tabletelor, semnalând o dificultate tot mai mare pentru echipele IT, dată fiind popularitatea în creştere a tabletelor. Trei din 10 angajaţi (31%) au declarat că şi reţelele de socializare precum Facebook, Twitter şi YouTube erau interzise.
• Trei din cinci angajaţi (61%) consideră că nu ei sunt responsabili de protecţia informaţiilor şi a dispozitivelor, ci departamentul IT şi/sau furnizorii de servicii sunt răspunzători în acest sens.
Comportament riscant: „împrumutarea” conexiunilor wireless de la vecini şi magazine
• Pe vremuri, vecinii veneau să împrumute ouă sau zahăr. Acum cer acces la internet. Aproape unul din patru studenţi (23%) a cerut unui vecin acces la un calculator sau la internet şi aproape unul din cinci (19%) a recunoscut că accesează conexiunea wireless a vecinului fără permisiunea acestuia. Aproape unul din cinci studenţi la nivel global (19%) a recunoscut că se aşeza în faţa magazinelor pentru a putea folosi conexiunile wireless gratuite. Aproximativ unul din 10 (9%) a solicitat unui străin permisiunea de a-i folosi telefonul mobil. În total, doi din trei angajaţi la nivel global (64%) au declarat că au făcut cel puţin una dintre aceste acţiuni.