7o% dintre moldoveni vor mai mult sprijin de la stat

În Republica Moldova, există o tendință puternică de discriminare împotriva persoanelor cu dizabilități, a comunității LGBT, a celor infectați cu HIV și a refugiaților.

Asta este concluzia unui sondaj efectuat anul acesta. Sondajul scoate la iveală percepții și atitudini discriminatorii față de egalitate în Republica Moldova.

Conform sondajului, 70% dintre respondenți cred că drepturile lor nu sunt respectate în Republica Moldova. Aceștia doresc o mai mare protecție din partea statului.

71% dintre respondenți sunt de părere că statul ar trebui să intensifice eforturile în sprijinul șomerilor, bătrânilor și copiilor.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Diferențe în ceea ce privește percepția asupra celor cu dizabilități

În ceea ce privește egalitatea între persoanele cu dizabilități fizice și cele cu dizabilități mentale, opiniile sunt variate.

Conform sondajului, 44% dintre respondenți sunt de părere că persoanele cu dizabilități mentale nu constituie un pericol pentru societate.

54% consideră că ar putea fi periculoase.

„Cei cu dizabilități fizice vedem o scală de la 1 la 10, o medie de 5,8 ca copiii să fie acceptați în școli obișnuite, în timp ce pentru copii cu dizabilități intelectuale media scade la 3,6. De asemenea legat de întemeierea unei familii pentru o persoană cu dizabilități fizice gradul de acceptabilitate este de 8,0 în medie, în timp ce la persoanele cu dizabilități intelectuale și mentale valoarea medie coboară aproape de jumătate”, a menționat directorul IMAS, Doru Petruți.

Ce arată sondajul în ceea ce privește diferențele dintre sexe?

În privința diferențelor dintre femei și bărbați, 73% dintre respondenți sunt de părere că femeile ar trebui să fie responsabile de îngrijirea copiilor și a familiei.

Sondajul relevă că bărbații sunt considerați a fi mai buni pentru ocuparea funcțiilor politice.

Femei
SURSA FOTO: unsplash.com

Percepții asupra persoanelor LGBT

Sondajul relevă că percepțiile cu privire la persoanele LGBT nu s-au modificat de la 2015 încoace.

Conform chestionarului, 83% dintre respondenți sunt de părere că persoanele LGBT nu ar trebui să aibă dreptul de a adopta copii.

Același sondaj mai scoate la iveală că 79% consideră că nu ar trebui să li se permită să se căsătorească.

De asemenea, datele relevă că 41% cred că ele constituie o amenințare pentru societate.

De asemenea, 37% dintre respondenți sunt de părere că accesul persoanelor LGBT la bunuri și servicii ar trebui să fie restricționat.

Sondajul a fost efectuat de către IMAS. La el au participat 1100 de persoane din 94 de localități. Marja de eroare este de +/- 3%.