Românii susțin rămânerea în Uniunea Europeană
Marea majoritate a românilor preferă să rămână în Uniunea Europeană. Potrivit unui sondaj, 70% ar vota la un referendum pentru rămânerea în UE, în vreme ce doar 13% ar vota pentru ieșire. De asemenea, 12% declară că nu sunt hotărâți, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro.
Pe de altă parte, sondajul mai arată faptul că românii nu prea au încredere în liderii Uniunii Europene.
Întrebați dacă România s-ar dezvolta mai bine în viitor a parte a UE sau în afara ei, 69% din cei intervievați au spus că România s-ar dezvolta mai bine ca parte a UE și doar 13% în afara ei.
60% dintre cei intervievați spun că au mai degrabă o părere bună despre Uniunea Europeană, 8% foarte bună, mai degrabă proastă 19% și foarte proastă 2%.
Ultimul eurobarometru nu era încurajator
Potrivit ultimului sondaj eurobarometru realizat în ianuarie-februarie 2023, în România, 52% dintre respondenți aveau încredere în UE, în timp ce 39% din români afirmau că nu au încredere în UE, iar 9% dintre români nu știu ce să creadă.
România era atunci la mijlocul clasamentului. La nivel european, 62% dintre respondenţi declară că sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE: 62% dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul UE, în timp ce 34% dintre ei sunt pesimiști.
Românii se opuneau și ajutorului pentru Ucraina
De asemenea, dintre toți cetățenii europeni, românii sunt cei care se opun cel mai mult împotriva ajutorului umanitar oferit de Uniunea Europeană (UE) Ucrainei din cauza izbucnirii războiului.
Potrivit sondajului respectiv, românii ocupă primul loc la rata de dezaprobare (25%) față de ajutorul umanitar oferit de UE poporului ucrainean din cauza războiului. După România, urmează Bulgaria (15% rată de dezaprobare) și Slovacia (11% rată de dezaprobare). La capătul opus se află Olanda, Lituania și Luxemburg (1% rată de dezaprobare).
În plus, românii se opun în proporție de 24% primirii refugiaților de război din Ucraina în statele membre UE. La acest capitol, România este întrecută doar de Cehia (26%).
La polul opus se află Olanda, Danemarca și Finlanda. De altfel, românii se împotrivesc în proporție de 35% oferirii de sprijin financiar Ucrainei. Rate mai mari de respingere sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.
Pe de altă parte, 67% dintre români sunt de acord cu sancțiunile impuse Rusiei, doar 25% dintre ei le dezaprobă. Totodată, 55% dintre români aprobă finanțarea de către Uniunea Europeană (UE) a cumpărării de armament pentru Ucraina, iar 36% dintre ei dezaprobă acest lucru.