In urma unei sondaj realizat pentru Aviva, s-a constata ca 70% dintre români nu economisesc si nici nu investesc bani, iar 28% prefera mai degrabă să cheltuiască decât să economisească sau să investească. 17% dintre dintre cei care totusi reusesc să economisească, nu pun depoarte mai mult decât echivalentul unui salariu mediu pe economie (300EUR), iar 12% dintre acestia economisesc chiar mai putin (200EUR).

Studiul a fost desfăsurat în ianuarie 2008 de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva plc., în 25 de tări din Europa, Asia Pacific si America de Nord, printre care si România, iar rezultatele arată că în majoritatea tărilor din Europa Centrală si de Est interesul populatiei cu privire la produsele financiare este destul de redus în comparatie cu celelalte tări din Europa.

România este codasa clasamentului la capitolul număr mediu de produse de economii/investitii detinute,
cu doar 0,7 produse/respondent, în timp ce media europeană este de 2 produse/respondent.

În rândul tărilor din Europa Centrală si de Est, românii se află la mijlocul clasamentului când vine vorba despre cheltuieli vs economii, 28% dintre acestia preferând mai degrabă să cheltuiască decât să economisească sau să investească în produse financiare ; pe primul loc se află polonezii si lituanienii (42% din respondenti), iar codasii clasamentului sunt cehii (doar 20% din respondenti).

În ceea ce priveste motivele care îi determină pe români să nu economisească, 66% dintre respondenti au declarat „imposibilitatea de a economisi” ca fiind motivul principal, singurii care depăsesc acest nivel fiind ungurii (77%).

Cehii sunt cei mai moderati la declaratiile cu privire la ce îi împiedică să economisească, 29% dintre respondenti invocând ca principal motiv teama cu privire la pierderea economiilor sau a investitiilor.

Sursa: Aviva Asigurari de Viata