"Analiza activităţii din anul 2016 a Comisiilor Teritoriale a relevat aspecte importante, şi anume: în acest moment, în competenţele de avizare ale comisiilor teritoriale se află un număr de circa 2.000 de baraje cu acumulări permanente sau nepermanente. Dintre acestea 35%, reprezentând un număr de 699 de baraje care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi autorizate", se arată în documentul instituţiei.
Totodată, ANAR a identificat, în cadrul unor controale, un număr de 70 de baraje fără deţinători cunoscuţi, pentru care se vor aplica prevederile legale prevăzute în OUG nr. 244/2000 aprobate prin Legea nr.466/2001 – Legea Siguranţei Barajelor, cu modificările şi completările ulterioare, se arată într-un comunicat al insituţiei.
"În perioada 14 – 16 decembrie 2016 a avut loc la Administraţia Bazinală de Apă Banat şedinţa comună de bilanţ a activităţii comisiilor teritoriale de avizare a stării de siguranţă a barajelor. (…) În cadrul şedinţei comune au fost avizate, în vederea autorizării, un număr de 17 documentaţii de expertizare a unor baraje din toate bazinele hidrografice ale ţării, precum şi 2 documentaţii de realizare a unor investiţii noi", se mai arată în comunicat.
Potrivit ANAR, cele circa 2.000 de baraje, la care se adaugă peste 10.000 km de diguri, au un rol important în apărarea populaţiei împotriva inundaţiilor.
Etiopia a inaugurat un baraj controversat
Etiopia a inaugurat sâmbătă barajul cel mai înalt din Africa, un proiect care ar urma să-i permită acestei ţări aproape să-şi dubleze capacitatea energetică, dar care ameninţă, potrivit criticilor, modul de viaţă al populaţiilor locale şi un lac kenyan inclus în patrimoniul mondial al umanităţii, relatează AFP.
Inaugurarea barajului de 243 de metri înălţime s-a derulat "în prezenţa miniştrilor şi ambasadorilor din mai multe ţări, printre care prim-ministrul Hailemariam Desalegn", a anunţat postul de radio public Fana pe site-ul său de internet.
"Gibe III", situat la o distanţă de circa 350 km de capitala Addis Abeba, este cel mai important dintr-o serie de baraje hidroelectrice pe care Etiopia le construieşte pe râul Omo, care curge dinspre nord spre sud.
Noul baraj ar urma să atingă o capacitate de 1870 MW, ceea ce va face din el cel de al treilea baraj din Africa şi va aduce capacitatea energetică a Etiopiei la 4.200 MW. O parte din energia generată de Gibe III ar urma să fie exportată în Kenya.
Construcţia, începută în urmă cu nouă ani şi care a avut numeroase întârzieri, ar fi costat 1,5 miliarde de euro, fiind finanţat în proporţie de 40% de statul african şi de 60% printr-un credit la China Exim Bank.
AGERPRES