Un studiu internaţional realizat de Genertel, divizia online a grupului Generali, arată că Ungaria este în zona de mijloc a Europei în ceea ce priveşte rata de penetrare a asigurării locuinţelor, informează un articol publicat luni în Budapest Business Journal.
Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Companiilor de Asigurări din Ungaria (MABISZ), 71% din locuinţele din Ungaria sunt asigurate. O rată de penetrare mai mare se întâlneşte în Germania şi Cehia (peste 80%), în timp ce în urma Ungariei se găsesc ţări precum Polonia (50%), Italia (25%) şi România (doar 10%).
"Tarifele din Ungaria, Italia şi Spania sunt mai mici decât media din UE, lucru care poate fi explicat prin expansiunea modelului de asigurări directe", a declarat directorul de vânzări de la Genertel, László Sebestyén.
Atunci când aleg o asigurare, preţul rămâne principalul criteriu pentru clienţi. Cele mai populare sunt asigurările împotriva furturilor şi tâlhăriilor iar un serviciu relativ nou este asistenţa juridică pentru familie.
"Deşi în prezent multe din aceste servicii sunt disponibile pentru o suprataxă, există tendinţa de a fi incluse în tariful de bază", a adăugat Sebestyén.
În România, potrivit celor mai noi date publicate, de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), aproape 724.000 de poliţe de asigurare obligatorii PAD au fost încheiate până la data de 15 iulie 2011, dintre care aproape 490.000 au fost parafate în mediul urban, iar circa 237.000 în mediul rural, ceea ce reprezintă o acoperire la nivel naţional de 8,63%.
Totuşi, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) spune că aproximativ 40% din locuinţeţe din România au o asigurare, obligatorie (prin PAID) sau facultativă, iar o rată de penetrare de doar 10%, aşa cum este prezentată România în raportul Generali, se înregistra în 2007-2008, înainte de a apărea legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
SURSA: Agerpres