Accesul la reţelele sociale este complet blocat în 53% dintre companii, în timp ce alte 19% restricţionează astfel de activităţi prin diferite măsuri. Socializarea online a devenit a doua cea mai interzisă activitate în timpul serviciului, după cea de partajare de fişiere prin reţelele peer-to-peer. Printre alte activităţi interzise de companii se numără şi online gaming-ul, accesarea de site-uri cu un conţinut neadecvat, streaming-ul video şi serviciile de mesagerie instant.

Când au fost întrebate cu ce asociază cea mai periculoasă activitate desfăşurată de angajaţi, 35% dintre companii au răspuns reţelele sociale.

„Companiile sunt îngrijorate atât de productivitate, cât şi de securitate, de aceea anumite activităţi ale angajaţilor sunt restricţionate”, spune Costin Raiu, Director al Global Research & Analysis Team la Kaspersky Lab. „Socializarea online este privită ca fiind consumatoare de timp, dar şi ca sursă potenţială de atacuri informatice, deci o ameninţare asupra informaţiilor confidenţiale din companie”, completează acesta.

Recent, reţelele sociale au devenit un canal major de răspândire a malware-ului, datorită popularităţii lor şi vulnerabilităţilor foarte răspândite în platformele online. De exemplu, cea mai notabilă vulnerabilitate din Twitter a dus la infectarea cu malware atunci când utilizatorul nu făcea decât să vizualizeze un mesaj. Conform experţilor Kaspersky Lab, reţelele sociale reprezintă ţinta mai multor atacuri informatice, de aceea grija companiilor este complet justificată.

La studiu au participat peste 1.300 de specialişti IT din 11 ţări.