Deși multe dintre statele europene refuză să deschidă ușa lucrătorilor din țara noastră, altele sunt interesate, în special de cei cu studii superioare. De exemplu, guvernul de la Berlin a decis recent să înlesnească accesul forţei de muncă calificate din România pe piaţa muncii din Germania.
Măsura a fost anunțată în aceeaşi zi în care s-a decis prelungirea, până în 2013, a restricţiilor impuse pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari cu calificare redusă. Astfel, de anul viitor nu va mai fi nevoie de permisul de muncă obligatoriu pentru absolvenţii de facultate care solicită un loc de muncă corespunzător pregătirii lor, pentru cei care vor începe o pregătire profesională într-o întreprindere şi pentru cei aflaţi în căutarea unui serviciu sezonier.
Totodată, în cazul locurilor de muncă în care pregătirea şi calificarea profesională sunt standardizate, a fost exclusă verificarea priorităţii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai întâi, dacă pentru acel post vacant există în Germania o persoană în căutarea unui loc de muncă. „Începând cu 2012, va fi mult mai uşor pentru români să lucreze în Germania. Un număr mai mare de oameni – forţă de muncă cu o înaltă calificare, ucenici şi muncitori sezonieri – nu vor mai avea nevoie de un permis de muncă în Germania. Interdicţii privind libera circulaţie a forţei de muncă pentru români vor continua, însă, să existe doar în locurile de muncă unde cerinţele de calificare sunt reduse“, a precizat ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.
Cât se câștigă în Germania
Statul german a apelat la măsurile tranzitorii de restricționare a accesului românilor pentru a proteja şomerii de lungă durată şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, având o pregătire profesională slabă, de derapajele existente pe piaţa muncii, îndeosebi pe cei din Germania de Est.
Institutul pentru Piața Muncii și Cercetare Profesională a anunțat un număr de 920.000 de posturi vacante în trimestrul III din 2011, din care 780.000 de posturi libere au fost declarate pentru partea de vest a Germaniei. În zona de est companiile au nevoie de circa 140.000 de salariați. Se caută medici, ingineri în industria construcțiilor de mașini și de vehicule, ingineri electrotehniști. De asemenea, există posturi libere în domeniile IT, telecomunicații și „new media“.
Salariile medii diferă de la domeniu la domeniu și în funcție de regiune.
De curând, cotidianul Bild a publicat o comparație a salariilor din care rezultă că, în medie, diferențele salariale dintre Germania de Est și cea de Vest sunt de 17%. Costul vieții în Est este însă mult mai scăzut decât în Vest. Aceleași bunuri și servicii costă, de exemplu, la München cu 30% mai mult decât la Leipzig. Astfel, un medic câștigă în Germania, în medie, între 3.200 și 4.100 de euro, un electrician între 1.700 și 2.300 de euro, un informatician între 2.900 și 3.800 de euro, iar un inginer constructor, între 2.600 și 3.600 de euro.
Unde s-a mai găsit de lucru
În primele nouă luni ale acestui an, circa 73.000 de români au obținut un contract de muncă în baza acordurilor bilaterale. Cei mai mulți au plecat în Germania, respectiv 72.780, iar 27 s-au angajat în Franța și doar unul în Elveția. „Este vorba de sezonieri, contractele fiind de până la șase luni. Anul trecut, de exemplu, au obținut contracte peste 110.000 de români, cei mai mulți în agricultură, turism, menaj, în sectorul medical și în cel industrial“, ne-a precizat Elvira Andronescu, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forție de Muncă (ANOFM).
Separat, prin intermediul portalului european EURES, gestionat tot de ANOFM, au fost mediate 538 de persoane din peste 14.000, cât au apelat la serviciile consilierilor EURES. Aproape 300 au plecat în Spania, circa 200 în Danemarca, iar restul în Germania, Italia, Marea Britanie și Cehia. Majoritatea au studii liceale și postliceale (6.343) și vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.
Conform statisticilor ANOFM, cei mai mulți dintre cei care au apelat la serviciile EURES provin din Olt, Vâlcea și Dolj. Salariile oferite lunar de angajatori variază de la 640 de euro, în Germania, pentru muncitorii necalificați, până la 800 de euro, în Italia, pentru ajutor de bucătar și 1.280 de euro, în Danemarca, pentru grădinari. În Austria, vânzătoarele câștigă 800 de euro/lună, iar în Marea Britanie, bonele încasează 400 de lire lunar.

Ţările care ne-au închis ușa

– Austria este nevoie de permis de muncă care este solicitat de angajator;
– Belgia angajatorul trebuie să solicite permis de muncă;
– Elveția până în 2016 sunt impuse mă­suri tranzitorii, cu posibilitatea de a fi pre­lungite până în 2019;
– Franța este necesară autorizația de muncă;
– Germania locurile de muncă se obțin doar în baza acordurilor bilaterale între cele două țări;
– Italia se aplică dispoziții tranzitorii pentru români, mai puțin pentru liber-profesioniști;
– Marea Britanie este nevoie de permis de muncă;
– Olanda angajatorul trebuie să solicite per­mis de muncă;
– Spania angajatorul trebuie să obțină autorizația asupra contractului de muncă.