Troienii rămân cea mai populară formă de ameninţare la adresa sistemelor informatice şi acum reprezintă 70% din totalul malware-ului nou. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere profitabilitatea acestora pentru infractorii cibernetici.

“Răspândirea de instrumente online care să permită persoanelor non-tehnice să creeze troieni în câteva minute şi să înfiinţeze rapid afaceri ilegale  – mai ales atunci când se poate oferi acces la detalii bancare – este responsabilă pentru creşterea impresionantă a troienilor”, a declarat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security .

Nu toate tipurile de troieni cresc în acelaşi ritm. Privind mai departe la subtipurile de malware, Panda Security a constatat ca troienii bancari s-au diminuat, boţii au rămas constanţi, iar antiviruşii falşi sau rogueware au scăzut ca şi popularitate. Cu toate acestea, numărul de programe “downloader” a crescut semnificativ.

Programele “downloader“ sunt un subtip de troian, care, după ce infectează calculatorul unui utilizator, se conectează prin Internet pentru a descărca malware suplimentar. Hackerii folosesc adesea această metodă, deoarece downloader-ul are mărime mică –  conţinând doar câteva linii de cod – şi poate trece complet neobservat, spre deosebire de alţi troieni.

Panda Security recomandă utilizatorilor să-şi menţină computerele protejate.