73.000 de tulpini noi malware au fost create în 2011, cu 10.000 mai mult decât media anului 2010

Laboratorul anti-malware al Panda Security a identificat, în primele trei luni ale anului 2011, o medie de 73.000 de tulpini noi malware, dintre care cele mai multe au fost troieni.

Troienii rămân cea mai populară formă de ameninţare la adresa sistemelor informatice şi acum reprezintă 70% din totalul malware-ului nou. Acest lucru nu este surprinzător având în vedere profitabilitatea acestora pentru infractorii cibernetici.

“Răspândirea de instrumente online care să permită persoanelor non-tehnice să creeze troieni în câteva minute şi să înfiinţeze rapid afaceri ilegale  – mai ales atunci când se poate oferi acces la detalii bancare – este responsabilă pentru creşterea impresionantă a troienilor”, a declarat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security .

Nu toate tipurile de troieni cresc în acelaşi ritm. Privind mai departe la subtipurile de malware, Panda Security a constatat ca troienii bancari s-au diminuat, boţii au rămas constanţi, iar antiviruşii falşi sau rogueware au scăzut ca şi popularitate. Cu toate acestea, numărul de programe “downloader” a crescut semnificativ.

Programele “downloader“ sunt un subtip de troian, care, după ce infectează calculatorul unui utilizator, se conectează prin Internet pentru a descărca malware suplimentar. Hackerii folosesc adesea această metodă, deoarece downloader-ul are mărime mică –  conţinând doar câteva linii de cod – şi poate trece complet neobservat, spre deosebire de alţi troieni.

Panda Security recomandă utilizatorilor să-şi menţină computerele protejate.