74% dintre români sunt tentați să cumpere produse de pe piața negră

populatie, oameni

Sursa: Dreamstime

Un studiu recent relevă că 74% dintre români sunt tentați să cumpere produse de pe piața negră, deoarece acestea au un preț mai scăzut. Trei din 10 persoane spun deschis că sunt tentați să facă acest lucru.

Un studiu efectuat de către IRES și comandat de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV) arată că trei sferturi dintre români vor fi tentați să cumpere produse de pe piața neagră, la prețuri mai mici.

Cei mai mulți sunt pesimiști cu privire la evoluția nivelului de trai în acest an și sunt de părere că puterea de cumpărare a scăzut anul trecut.

Trei din 10 români au recunoscut că vor fi tentați să cumpere de pe piața neagră. Aceștia sunt mai degrabă bărbați tineri, cu un nivel scăzut de educație. Produsele pe care aceștia au spus că le-ar cumpăra sunt:

  • alimente – 57%
  • îmbrăcăminte și încălțăminte – 31%
  • cosmetice și produse de igienă – 12%
  • electronice – 11%
  • țigări – 10%

”Creșterea prețurilor a fost pe tot parcursul anului 2022 principala îngrijorarea a românilor și toate datele noastre arată că se menține și în acest an, cel puțin deocamdată, la același nivel. Creșterea prețurilor a generat scăderea puterii de cumpărare astfel că aproape o treime dintre participanții la sondaj spun acum că ar fi tentați să cumpere produse de pe piața neagră, la un preț mai mic. Dar, în sine, cifra este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât produsele alimentare sunt pe primul loc între categoriile de produse pe care respondenții le indică pentru a face astfel de achiziții. Credem că, în acest context, este important ca autoritățile, reprezentanții producătorilor, cei ai distribuitorilor și ai comercianților să își unească eforturile pentru a informa oamenii cu privire la toate riscurile la care se expun atunci când cumpără produse de pe piața neagră”, a explicat Antonio Amuza, cercetător sociolog, IRES.

Sectoarele în care se prefigurează cele mai mari probleme cu privire la traficul ilicit

Studiul arată și care sunt sectoarele economice care vor întâmpina cele mai mari probleme, după părerea respondenților. Așdar, avem:

  • industria lemnului – 85%
  • industria tutunului – 81%
  • industria alcoolului- 76%
  • îmbrăcăminte și încălțăminte – 75%
  • industria alimentară – 58%
  • industria farma – 47%
  • industria auto – 47%
  • industria cosmetică – 43%

De asemenea, Guvernul este văzut drept principalul responsabil pentru aceste probleme. În ceea ce privește industria cosmetică, producătorii sunt văzuți drept responsabili pentru problemele cu traficul ilicit.

„La 6 ani de la lansarea ACTIV, am dorit să refacem acest studiu, pentru a vedea cum a evoluat fenomenul traficului ilicit de mărfuri și cum este perceput de către români în actualul context socio-economic. Aceștia consideră că această problemă poate fi rezolvată numai prin reducerea corupției, colaborarea dintre statul român, industriile afectate și societatea civilă, aspecte pe care le-am identificat și pentru care am militat și noi în campaniile și evenimentele derulate în acești ani. Numai printr-o strânsă cooperare între societatea civilă, industriile afectate și autoritățile abilitate, în condițiile unui cadru legislativ eficient, asigurat de instituții publice dotate corespunzător, putem face față acestui fenomen, aflat într-o dinamică ascendentă, fapt demonstrat de capturile importante din ultimii ani”, declară Daniel Mărăcineanu, Președintele Asociației ACTIV.

Studiul a fost realizat, la nivel național pe un eșantion de 1.044 de persoane și este reprezentativ pentru populația adultă a României. Culegerea datelor s-a realizat telefonic (CATI), iar marja de eroare este de ±3,03%.