Piaţa de centrale termice s-a situat în 2012 la aproximativ 75 milioane de euro, iar estimările pentru anul în curs arată menţinerea aceloraşi valori, a declarat Cătălin Drăguleanu, manager de vânzări la Ariston Thermo România, într-o conferinţă de specialitate.
Potrivit datelor Ariston Thermo România, creşterea continuă a preţului la energia termică, problemele constante ale CET-urilor, cât şi dorinţa de independenţă energetică a românilor a dus în ultimii 10 ani la debranşarea a peste 1,1 milioane de locuinţe de la sistemul de încălzire centralizată. Astfel, dacă în anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinţe, în acest moment doar 1,4 milioane mai sunt încă branşate. În paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel naţional a depăşit 1,5 milioane de unităţi. „Principalele motive pentru care am asistat în ultimii ani la debranşări masive şi la tot mai multe instalări de sisteme individuale sunt creşterea continuă a preţului la energia termică şi problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, în ultimii patru ani, la nivel naţional costul de facturare al gigacaloriei a crescut în medie cu 71%”, a spus Cătălin Drăguleanu.
Potrivit calculelor Ariston, în acest moment şapte judeţe din România (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Ialomiţa, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, în timp ce 17 judeţe mai au branşate sub 30% din locuinţe. La polul opus se află judeţele în care peste 70% dintre locuinţe depind încă de sistemul centralizat. În acest moment, doar Bihor, Mehedinţi, Vâlcea, Giurgiu, Constanţa şi Galaţi au un număr atât de mare de locuinţe branşate. Pe această listă se află şi Capitala, unde 560.000 de locuinţe sunt încă branşate, în condiţiile în care la nivel naţional există un total de 1,4 milioane de locuinţe branşate la CET-uri. În anul 2012, vânzările de centrale termice au crescut până la 140.000 de unităţi vândute, cea mai mare creştere fiind pentru centralele termice în condensare. De altfel, în 2012 peste 66.000 de locuinţe s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, conform datelor ANRSC.
Ariston Thermo Group a înregistrat în 2012 vânzări totale de 1,32 miliarde de euro, în creştere cu 5% faţă de 2011. Compania deţine 19 unităţi proprii de producţie în zece ţări şi 15 centre de cercetare în opt ţări, având un total de 6.800 de angajaţi în cele 46 de filiale aflate în 30 de ţări, scrie Agerpres.