750 de lei pentru românii care stau la bloc!
750 de lei pentru românii care stau la bloc! Astăzi, 20 noiembrie 2023, PNL a depus la Senat un proiect de lege prin care obligativitatea montării repartitoarelor de căldură în apartamentele din blocuri este prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2024.
Inițiatorii proiectului, membri ai PNL, propun și compensarea costurilor de achiziție și montare a acestor dispozitive. Sunt vizate categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei pe locuință.
Categoriile vulnerabile sunt reprezentate de persoanele care au primit carduri de energie, utilizate pentru plata facturilor la electricitate, gaz sau încălzire. Această asistență financiară poate fi utilizată și pentru acoperirea sumei care depășește subvenția de 750 lei, provenind din costul repartitoarelor.
Proiectul legislativ este inițiat de către ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea, și alți parlamentari. În plus, proiectul beneficiază de semnăturile președintelui Comisiei de Energie din Senat și al celui al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților.
Ce sunt repartitoarele de căldură?
Repartitoarele de căldură sunt dispozitive electronice montate pe radiatoarele din locuințe, în special în blocurile de locuințe. Au scopul de a măsura și evidenția consumul individual de energie termică într-o unitate locativă. Aceste dispozitive permit contorizarea individuală a consumului de căldură pentru fiecare apartament sau locuință într-un bloc de locuințe conectat la un sistem centralizat de încălzire.
Principalele funcții ale repartitoarelor de căldură includ:
- măsurarea consumului individual;
- facturarea individuală;
- promovarea eficienței energetice;
- reducerea costurilor;
Măsurarea consumului individual. Repartitoarele monitorizează și înregistrează cantitatea de căldură consumată în fiecare apartament sau locuință. Acest lucru permite facturarea individuală în funcție de consumul real, încurajând astfel economisirea energiei.
Facturare individuală. Bazându-se pe datele colectate de la repartitoare, furnizorii de energie pot emite facturi individuale pentru locatari, reflectând consumul lor specific de căldură. Acest sistem încurajează responsabilizarea în privința consumului și poate stimula economisirea energiei.
Promovarea eficienței energetice. Prin furnizarea informațiilor clare despre cantitatea de căldură consumată, repartitoarele pot contribui la conștientizarea consumatorilor cu privire la eficiența energetică a locuinței lor, stimulându-i să adopte practici mai eficiente.
Reducerea costurilor. Sistemele de încălzire centralizată cu repartitoare permit o facturare mai echitabilă, evitând situțiile în care locatarii cu consum redus sunt obligați să plătească pentru consumul excesiv al altor locatari.