Noua lege a pensiilor, aplicată începând cu 1 septembrie 2024, a provocat nemulțumiri și confuzie în rândul pensionarilor. Procesul de recalculare a generat creșteri semnificative pentru unii, în timp ce alții au primit majorări simbolice.

Recalcularea pensiilor. Creșteri inegale pentru pensionarii din județul Iași

În județul Iași, recalcularea pensiilor a afectat peste 150.000 de pensionari, iar 70% dintre aceștia au înregistrat creșteri ale pensiilor. Cu toate acestea, creșterile au fost foarte diferite. În timp ce unii pensionari au primit majorări substanțiale, alții au avut parte de sume nesemnificative.

Cea mai mare pensie din Iași, stabilită pe baza contributivității, a ajuns la 33.654 de lei brut în urma recalculării. Această pensie a crescut cu 2.143 de lei, față de suma inițială de 31.511 de lei brut. Un alt pensionar din Iași a beneficiat de o creștere de 8.000 de lei, conform Legii 360/2023.

Această pensie a crescut cu 8.000 de lei, potrivit datelor prezentate de Casa Județeană de Pensii Iași, condusă de Maria Andronache.

La extrema opusă, un alt pensionar a primit doar o creștere de 1 leu după recalculare. În județul Iași sunt aproximativ 160.000 de pensionari, dintre care aproape 151.000 au fost incluși în prima etapă de recalculare. Conform șefei CJP Iași, peste 70% dintre aceștia au obținut o majorare, media fiind de 650 de lei. Totuși, în jur de 10.000 de pensionari cu pensia minimă nu au înregistrat nicio creștere.

Cine sunt pensionarii care primesc creșteri mari?

Categoriile profesionale care au înregistrat cele mai mari creșteri sunt medicii, profesorii universitari și bancherii. Acești pensionari au avut o vechime îndelungată în muncă și au contribuit cu sume mari la sistemul de pensii. De asemenea, au beneficiat de sporuri și ore suplimentare, factori care le-au crescut pensiile recalculată.

În recalculare, s-au avut în vedere vechimea în muncă, stagiul de cotizare și indicele de corecție. Aceste elemente au determinat diferențele majore între pensionarii care au beneficiat de creșteri substanțiale și cei care au primit sume modeste.

Cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor este în plină desfășurare

Cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor este în plină desfășurare și vizează pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP) și pe cei care dețin adeverințe pentru veniturile nepermanente, cum ar fi primele sau al 13-lea salariu. Aceste documente sunt necesare doar pentru veniturile obținute înainte de aprilie 2001, deoarece informațiile după această dată sunt deja disponibile în sistemul informatic. Procesul a început la 1 septembrie 2024 și se va finaliza la 1 martie 2025. Conform estimărilor oferite de Maria Andronache pentru „Ziarul de Iași”, aproximativ 39.000 de pensionari din județul Iași sunt incluși în această etapă, dintre care aproape 9.000 au lucrat în CAP.

Noua lege a pensiilor continuă să fie un subiect sensibil, iar diferențele semnificative între creșterile pensiilor creează incertitudini în rândul pensionarilor.