Comisia Europeană, mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Pisicii
Astăzi, 8 august, este Ziua Mondială a Pisicii, un prilej perfect pentru Comisia Europeană de a reaminti importanța pașaportului european pentru animale de companie.
Acest document esențial facilitează călătoriile între țările Uniunii Europene pentru animalele de companie, asigurând totodată respectarea normelor de sănătate publică.
Ce este pașaportul european pentru animale de companie
Pașaportul european pentru animale de companie este un document standardizat la nivelul UE, necesar pentru călătoriile internaționale ale animalelor de companie.
Acesta conține o descriere detaliată a animalului, informații despre microcipul sau codul tatuat, evidența vaccinării antirabice și datele de contact ale proprietarului și ale medicului veterinar care a emis pașaportul.
„Dacă vrei să o iei cu tine în vacanță, nu uita de pașaportul european pentru animale de companie. Câinele, pisica sau dihorul tău domestic pot obține un astfel de pașaport de la orice medic veterinar autorizat. Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei”, se arată într-o postare pe Facebook a Comisiei Europene.
Ce este certificatul UE privind sănătatea animalelor
Pentru călătoriile din afara UE, animalele de companie trebuie să dețină un certificat sanitar UE, emis de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea în UE. Acest certificat este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la emitere sau până la expirarea vaccinului antirabic.
Pe lângă certificat, proprietarii trebuie să completeze o declarație scrisă care să ateste că relocarea nu se face în scop comercial. Această declarație este necesară și în cazul în care animalul de companie călătorește sub responsabilitatea unei alte persoane autorizate.
Reguli UE pentru călătoriile cu animalele de companie
În general, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii lor. Totuși, proprietarii pot delega această responsabilitate unei alte persoane printr-o autorizație scrisă. În acest caz, animalul trebuie să ajungă la proprietar în termen de 5 zile de la relocare.
De asemenea, proprietarii pot călători cu maximum 5 animale de companie (câini, pisici, dihori domestici). Dacă depășesc acest număr, trebuie să furnizeze dovezi că animalele participă la un concurs, expoziție sau eveniment sportiv și că au vârsta de peste 6 luni.