Grădinăritul în containere este soluția ideală pentru spațiile mici, permițându-vă să cultivați un sortiment destul de bogat de fructe pe balcon, verandă sau terasă. Chiar dacă aveți grădină, puteți lua în considerare grădinăritul în containere pentru comoditate și pentru a îmbunătăți estetica zonelor exterioare.

Multe soiuri de fructe prosperă în recipiente, adăugând o pată de culoare și de proaspăt spațiului de locuit. De la piersici la afine, mulți cultivă fructe delicioase, care se dezvoltă în ghivece și recipiente, potrivit site-ului marthastewart.

Căpșuni

Căpșunile (Fragaria × ananassa) sunt ușor de cultivat în recipiente datorită obiceiului lor de a crește compact și a sistemului radicular de mică adâncime, spune Ankit K Singh, profesor de agricultură durabilă la Universitatea din Maine Cooperative Extension. Nu doar că se comportă bine în containere, dar se dezvoltă și în coșuri suspendate și pungi de creștere, având nevoie doar un loc însorit și un sol bine drenat.

Cerințe de îngrijire: plin soare; sol bine drenat, bogat în materie organică

Afini pitici

Soiurile de afini pitici, cum ar fi „Top Hat”, sunt ideale pentru grădinărit în containere. „Prosperă în sol acid, care este ușor de întreținut în ghivece, iar dimensiunea lor compactă le face potrivite pentru terase și spații mici”, spune Singh. În plus, frunzișul oferă culori uimitoare de toamnă, sporind atractivitatea vizuală a verandei sau a terasei. Ajuns la maturitate, acest tufiș de afine poate da 3 până la 5 kilograme de fructe.

Cerințe de îngrijire: soare; sol bine drenat, acid, bogat în materie organică

Smochini pitici

Dacă vă place gustul și textura smochinelor (Ficus carica), veți fi încântați să aflați că există soiuri pitice, care nu au nevoie de mult spațiu pentru a crește. Smochinele se adaptează surprinzător de bine la grădinăritul în containere, în special tipurile pitice sau compacte, cum ar fi „Petite Negra”.

Cultivarea smochinelor în containere oferă avantajul de a le muta cu ușurință într-un loc sigur pe timp de iarnă, contribuind și la gestionarea dimensiunii lor. Tundeți smochinii după recoltare pentru a menține forma și dimensiunea dorite.

Cerințe de îngrijire: soare; sol bine drenat, bogat în materie organică

Merii pitici

Merii Pitici (Malus domestica) sunt plante ideale de cultivat în containere. Primăvara, acești copaci produc flori parfumate în diferite culori. Anumite soiuri de meri pitici, cum ar fi „Urban Apple” și „Columnar”, sunt crescute în mod special pentru grădinărit în spațiu mic. Florile atrag polenizatori precum albinele, păsările și fluturii, ajutând la polenizare. Cunoscuți pentru dimensiunile compacte, rezistența la boli, merii pitici sunt completarea perfectă pentru orice grădină.

Lămâile

Lămâile Meyer (Citrus × meyeri), un soi de lămâie pitică, sunt ideale pentru cultivarea în containere datorită dimensiunilor mai mici și toleranței la mutarea în interior în lunile mai reci. Florile lor parfumate sunt considerate flori „perfecte”, ceea ce înseamnă că se pot auto-poleniza. „Au nevoie de mult soare și de sol bine drenat, dar își răsplătesc cultivatorii cu flori parfumate și fructe delicioase”, spune Singh.

Cerințe de îngrijire: plin soare; sol bine drenat, usor acid, bogat in materie organică

Rodia pitică

Rodia pitică Nana (Punica granatum ‘Nana’) este o varietate compactă, apreciată pentru florile sale vibrante, fructele roșii lucioase și versatilitatea ca plantă fructiferă și ornamentală.

Piersici pitici

Piersicii pitici sunt o altă alegere populară pentru grădinărit în containere. Un soi îndrăgit este „Patio Bonfire”, care adăugă o pată frumoasă de culoare oricărui spațiu de creștere. Acest copac necesită întreținere relativ scăzută, ceea ce îl face perfect pentru grădinarii începători. Deși piersicile sunt mai mici, oferă o aromă dulce și răcoritoare.

Cerințe de îngrijire: plin soare; sol bine drenat, bogat în materie organică

Cireș pitic

Soiurile de cireș pitic prosperă ușor într-un recipient. Un soi recomandat este „Stella”, care este compact și autofertil. Acest pom fructifer produce cireșe mari, roșu închis, care sunt tari, dulci și au o rezistență mai mică la crăpare.

Cerințe de îngrijire: plin soare; sol bine drenat, bogat în materie organică