Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi anunţă că a depus, vineri, la Parlament, un proiect de lege care are ca obiect consacrarea datei de 8 mai ca „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”.
„Am depus, astăzi, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă prin care să clarificăm, în sfârşit, faptul că România marchează Ziua Victoriei pe 8 mai, alături de aliaţii săi din NATO şi de civilizaţia occidentală, nu pe 9 mai, conform dorinţei lui Stalin”, afirmă Raeţchi într-un comunicat de presă. El subliniază că statele occidentale – SUA, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice, Germania – sărbătoresc Ziua Victoriei pe 8 mai, fiind o dată acceptată şi de istorici, iar, în schimb, statele din fosta sferă de influenţă sovietică, precum Armenia, Bulgaria, Moldova, împreună cu Federaţia Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului.
„Această dată, care implică şi o amplă paradă militară la Moscova, a fost aleasă de Stalin pentru a marca importanţa propriului rol în războiul împotriva foştilor aliaţi nazişti (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”, subliniază liberalul.
Raeţchi: Autorităţile române nu înţeleg când să celebreze Ziua Victoriei în lipsa unui cadru legislativ clar
Raeţchi precizează că, deşi România figurează teoretic, alături de partenerii din Uniunea Europeană, în rândul statelor care ar trebui să celebreze pe 8 mai Ziua Victoriei, autorităţile române nu înţeleg acest lucru în lipsa unui cadru legislativ clar. În context, el menţionează că, în anul 2019, preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis un mesaj pe data de 9 mai, susţinând că: „astăzi, oameni buni, sărbătorim Ziua Victoriei, marea coaliţie a naţiunilor a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial pornit de Germania nazistă împotriva popoarelor Europei”. De asemenea, el indică faptul că în mesajele Guvernului României din ultimii ani se afirmă că „marcăm astăzi, 9 mai, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii”.
Iniţiativa legislativă mai prevede că „Parlamentul, peşedintele României, Guvernul, prin Ministerul Apărării Naţionale, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale pot organiza evenimente” cu prilejul acestei zile.
Totodată, se stipulează că Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitatea de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările organizate cu ocazia Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.