8 Martie, Ziua Internațională a Femeii: O sărbătoare cu rădăcini în lupta pentru drepturi

În realitate, 8 Martie își are originile într-o mișcare de protest de la începutul secolului XX și a fost propusă pentru prima dată ca o zi de comemorare a luptei femeilor pentru drepturi sociale.

Istoria sa începe în Statele Unite ale Americii, în 1909, când Partidul Socialist American a organizat, pe 28 februarie, un eveniment care nu avea nimic de-a face cu festivitățile, ci mai degrabă cu un strigăt de disperare pentru drepturile femeilor. Acest protest a fost inițiat de Theresa Malkiel, o militantă comunistă care dorea să atragă atenția asupra condițiilor de muncă și asupra lipsurilor de drepturi ale femeilor.

Theresa Malkiel
Theresa Malkiel (SURSA FOTO: captură de ecran TikTok)

Este important de menționat că, la acea vreme, femeile nu aveau drept de vot, erau restricționate la anumite meserii și aveau foarte puține libertăți. Așadar, 8 Martie nu era o zi de petrecere, ci o zi de revendicare, o zi în care femeile își cereau dreptul la egalitate, libertate și respect.

Un moment semnificativ în istoria Zilei Internaționale a Femeii a avut loc în 1910, la Conferința Internațională a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, când Clara Zetkin și alte activiste din Partidul Comunist German au propus stabilirea unei zile internaționale a femeilor, pentru a promova drepturile egale ale femeilor în societate, inclusiv dreptul de a vota. A fost un moment de solidaritate între femei din 17 țări, care au votat unanim pentru a institui această zi.

Totuși, nu exista încă o dată precisă stabilită. De-a lungul următorilor ani, Ziua Femeii a fost celebrată în diferite zile din luna martie sau chiar în februarie.

Ziua Internațională a Femeii a căpătat o semnificație profundă în Rusia

Ziua Internațională a Femeii a căpătat o semnificație profundă în 1917, în Rusia, în urma unui eveniment ce avea să schimbe istoria. În Petrograd, muncitoarele de la fabricile de textile au ieșit în stradă, cerând „Pâine și Pace”, solicitând sfârșitul războiului, al foametei și al regimului țarist.

Acesta a fost momentul de cotitură care a dus la începutul Revoluției Ruse. Leon Troțki, unul dintre liderii bolșevici, remarca mai târziu că aceasta a fost o manifestare spontană care a declanșat revoluția, arătând puterea mișcărilor de protest ale femeilor.

Leon Troțki
Leon Troțki (captură de ecran YouTube)

Bolșevicii au oficializat 8 Martie ca Ziua Internațională a Femeii

După revoluția din Rusia, bolșevicii au oficializat 8 Martie ca Ziua Internațională a Femeii, în semn de omagiu adus muncitoarelor care au început acea revoltă. Ulterior, această zi a fost preluată de alte țări și a fost recunoscută ca o sărbătoare internațională, devenind un simbol al luptei pentru drepturi, libertăți și egalitate.

Astăzi, 8 Martie este o zi în care celebrăm femeile și realizările lor, însă nu trebuie să uităm că la baza acestei zile stă o istorie profundă de sacrificii și lupte. Fiecare floare, fiecare cadou și fiecare mesaj de apreciere este un omagiu adus celor care, prin curajul lor, au schimbat cursul istoriei și au luptat pentru drepturile fundamentale ale femeilor.