Elaborarea unui plan financiar solid, luarea unor decizii de investiții inteligente și evitarea capcanelor comune sunt esențiale pentru construirea averii. Obiectivele financiare se pot realiza doar printr-un plan clar, care oferă sfaturi practice și strategii.

Iată opt strategii despre cum să te îmbogățești, potrivit Arnienicola.

8 sfaturi pentru a te îmbogăți

Un plan financiar personal care îți oferă o idee corectă despre câți bani ai nevoie pentru a deveni bogat și ce pași ar trebui să faci. În mod ideal, planul financiar ar trebui să vizeze asigurarea libertății financiare, o fază care permite să-ți trăiești viața în condițiile tale, fără a te stresa pentru bani.  Ar trebui să enumere obiectivele pe termen lung (10 sau mai mulți ani), obiectivele pe termen mediu (5-10 ani) și obiectivele pe termen scurt (mai puțin de cinci ani). Aceste obiective includ achiziții semnificative de proprietăți imobiliare, mașini, renovarea caselor, educația copiilor, cheltuieli medicale, vacanțe, pensie și moștenire lăsată urmașilor.

Un sondaj a constatat că 7 din 10 persoane care fac un plan financiar au mai mult control asupra finanțelor lor, iar nouă din 10 au încredere că își vor atinge obiectivele financiare.

Cheltuiți mai puțin și sporiți-vă venitul

Câteva modalități de a vă crește veniturile sunt prin negocierea unei creșteri a salariului sau pentru o promovare. De asemenea, puteți alege un nou loc de muncă mai bine plătit sau puteți lucra ore suplimentare.

Începeți să investiți devreme și în mod constant

Timpul înseamnă bani. Cu cât începi să investești mai devreme, cu atât banii cresc mai mult. Câteva instrumente de investiții pe termen lung pe care ar trebui să le luați în considerare sunt:

  • 401(k) sau orice alt plan de pensionare a angajaților la locul de muncă
  • Plan individual de pensie (IRA)
  • Conturi de economii cu randament ridicat
  • Fonduri mutuale
  • Certificat de depozit (CD)
  • Imobiliare

Asigurați-vă că vă diversificați banii pe diferite căi de investiții. Examinați strategia de investiții la intervale regulate și reechilibrați portofoliul după cum este necesar.

Investiția constantă de-a lungul anilor este crucială pentru a crește continuu portofoliul. Investițiile regulate vor reduce presiunea deturnării unor sume semnificative, în anii următori, când aveți mai multe responsabilități și constrângeri financiare.

Evitați datoriile

Dobânzile mari sau datoriile neplătite pot distruge stabilitatea financiară și pot reduce scorul de credit. Prin urmare, dacă vă gândiți cum să vă îmbogățiți, trebuie să nu aveți datorii. Cu toate acestea, dacă ați acumulat datorii, ar trebui să urmăriți să scăpați de ele urmând acești pași:

Includeți plățile datoriilor în bugetul lunar

Rambursați împrumuturile cu cele mai mari rate ale dobânzii (metoda avalanșei datoriilor) sau cu cea mai mică sumă a datoriei (metoda bulgărelui de zăpadă)

Dacă aveți un teanc de carduri de credit, rămâneți cu unul sau două după ce le-ați plătit pe celelalte

Verificați cu creditorul dacă este posibilă refinanțarea datoriilor sau orice altă negociere

Rezistați inflației stilului de viață

Inflația stilului de viață apare atunci când cheltuielile tale cresc din cauza creșterii veniturilor. Sunteți tentat să cheltuiți bani pentru o casă mai mare, o mașină nouă, restaurante de lux, haine de designer și alte bunuri de lux. Nu cedați tentației inflației stilului de viață, ci alocați banii în plus pentru investiții sau creșterea fondului de urgență.

card de credit, numerar, bani, euro, bani cash, cash
SURSA FOTO: Dreamstime

Diversificați-vă portofoliul

Diversificarea portofoliului este o strategie-cheie pentru construirea bogăției și obținerea succesului financiar. Răspândind investițiile în diferite clase de active, industrii și regiuni, puteți reduce riscul, puteți crește rentabilitatea și puteți naviga mai eficient în volatilitatea pieței.

Diversificarea oferă stabilitate, flexibilitate și liniște sufletească, permițându-vă să vă concentrați asupra obiectivelor de investiții pe termen lung.

Deși nicio strategie de investiții nu este sigură, diversificarea rămâne un principiu fundamental pentru investitorii care doresc să-și optimizeze portofoliile și să-și îmbunătățească situația financiară.

Atenție la schemele de genul „îmbogățiți-vă rapid”

Dacă vi se spune despre o modalitate rapidă și ușoară de a vă îmbogăți, cel mai probabil este vorba de o schemă frauduloasă și puteți deveni oricând o victimă.

Încurajați abilitățile de cunoaștere financiară

Puteți solicita sfaturi profesionale pentru a face banii să lucreze mai mult. Ar trebui să dezvoltați și abilități de alfabetizare financiară pentru a alinia economiile și investițiile cu obiectivele financiare. Citiți, ascultați și urmăriți conținut despre finanțele personale.

Cărți recomandate:

  • „Tată bogat, Tată sărac (Robert Kiyosaki)
  • „Psihologia banilor” (Morgan Housel)
  • „Investitorul inteligent” (Benjamin Graham)
  • „The Total Money Makeover” (Dave Ramsey)
  • „Cel mai bogat om din Babilon” (George Clason)