‘Sunt onorat să subliniez că este prima vizită în România a unui ministru al Afacerilor Externe din Sri Lanka în ultimii 35 de ani. Relaţiile României cu Sri Lanka pot fi considerate tradiţionale, atât sub aspectul dialogului politic, cât şi sub cel al cooperării economice. România a avut o prezenţă importantă într-un sector de dezvoltare considerat strategic de către autorităţile de la Colombo, şi anume infrastructura feroviară. România a livrat aproape 80% din parcul de vagoane de călători al Sri Lankăi’, a spus Titus Corlăţean, citat de Agerpres.
El a afirmat că acesta este unul dintre proiectele economice importante care se regăsesc pe agenda vizitei la Bucureşti a ministrului Gamini Lakshman Peiris şi care va fi abordat în cursul zilei de vineri cu mediul de afaceri din România şi la Ministerul Transporturilor. Corlăţean a mai relatat că a stabilit cu omologul său srilankez un mecanism de consultări bilaterale, în cadrul căruia părţile vor aborda subiecte de interes comun.
În plus, s-a convenit organizarea unui forum bilateral de afaceri cu ocazia unei deplasări economice, care va fi condusă de un oficial de rang înalt, posibil înaintea vacanţei de vară, a punctat Corlăţean. ‘Am discutat şi despre domeniile în care dorim să promovăm investiţiile reciproce, cum ar fi participarea României la proiecte de reconstrucţie şi dezvoltare, finanţate de Banca Mondială în Sri Lanka, exportul de vinuri româneşti, importul de ceai din Sri Lanka în Româna, cooperarea în domeniul agriculturii, al Înaltei Tehnologii’, a adăugat el.
Şeful diplomaţiei române a mai exprimat interesul faţă de schimburile culturale, de prezenţa unui număr cât mai mare de cetăţeni srilankezi în universităţile din România, de dezvoltarea turismului. El a menţionat, în context, că în luna iunie a acestui an va fi organizat în Sri Lanka primul târg educaţional dedicat României, unde universităţile din ţara noastră îşi vor prezenta ofertele de studii.
Gamini Lakshman Peiris s-a arătat, la rândul său, interesat de a conferi ‘un conţinut mai larg şi mai profund’ relaţiilor dintre România şi Sri Lanka, ţinând cont de priorităţile contemporane ale ambelor ţări. ‘Acordul pe care l-am semnat astăzi, cel cu privire la consultări bilaterale politice, oferă cadrul instituţional pentru negocierile care vor fi necesare de acum încolo. Lucrăm la câteva alte acorduri care trebuie să fie finalizate – cel pentru evitarea dublei impuneri sau pentru protejarea şi promovarea investiţiilor, pentru cooperarea în domeniul turismului. Cred că toate acestea sunt importante, pentru că trebuie să acordăm un loc prioritar cooperării economice între România şi Sri Lanka în acest moment’, a subliniat el.
Referindu-se la proiectul privind reînnoirea parcului de vagoane de cale ferată, demnitarul srilankez a evidenţiat că 80% dintre acestea au fost furnizate de România şi sunt încă în uz. ‘Unele dintre ele au peste 25 de ani vechime. Reînnoirea lor este o prioritate maximă. Îmi exprim marea recunoştinţă pentru contribuţia adusă de ţara dumneavoastră la dezvoltarea reţelei feroviare din Sri Lanka – un instrument foarte puternic pentru unificarea ţării’, a remarcat ministrul srilankez, arătând că pe calea ferată se face conexiunea ‘din munţi până la ţărmul mării’.
Sursa: Agerpres