80.000 de angajaţi din sectorul financiar vor fi daţi afară

Companiile financiare vor desfiinţa la nivel mondial până la 80.000 de locuri de muncă, în următoarele 18 luni, în condiţiile în care veniturile încep să scadă, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Meredith Whitney Group, transmite Bloomberg. Reducerile, care reprezintă aproximativ 10% din total, vor avea loc după plata compensaţiilor financiare aferente acestui an, a afirmat Whitney într-un raport obţinut de Bloomberg. Câştigurile salariale din sectorul financ

Companiile financiare vor desfiinţa la nivel mondial până la 80.000 de locuri de muncă, în următoarele 18 luni, în condiţiile în care veniturile încep să scadă, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Meredith Whitney Group, transmite Bloomberg.

Reducerile, care reprezintă aproximativ 10% din total, vor avea loc după plata compensaţiilor financiare aferente acestui an, a afirmat Whitney într-un raport obţinut de Bloomberg.

Câştigurile salariale din sectorul financiar vor scădea dramatic, a mai spus Whitney, fost analist la Oppenheimer & Co, care a înfiinţat, la New York, compania Meredith Whitney Group, după ce a prognozat corect că Citigroup va reduce dividendele în 2007.

„Principalele produse care au generat veniturile şi profiturile pe Wall Street, în ultimul deceniu, au înregistrat un declin structural în ultimii trei ani. 2010 este primul dintr-o serie de ani în care firmele de pe Wall Street vor trece prin schimbări structurale”, se arată în raport.

Barclays, Credit Suisse şi Royal Bank of Scotland vor reduce angajările în Europa, odată cu temperarea câştigurilor din tranzacţiile cu venituri fixe, au estimat luna trecută companii de recrutare.

În primul semestru, veniturile Barclays Caputal din tranzacţiile cu obligaţiuni şi materii prime au scăzut cu 40% din cauza crizei datoriilor suverane.

Tranzacţiile cu venituri fixe, valutare şi materii prime au reprezentat principala sursă de venituri pentru băncile de investiţii, de la Deutsche Bank la Goldman Sachs.

Unele schimbări vor fi determinate de reglementările noi, dar vor avea şi modificări mai profunde, ca urmare a declinului veniturilor din operaţiuni precum cele de securitizare (modalitate de finanţare prin crearea de titluri de valoare, adică valori mobiliare), a mai spus Whitney.

În timpul crizei financiare, băncile din întreaga lume au desfiinţat 330.000 de locuri de muncă, potrivit datelor Bloomberg.

Unele dintre ele au mărit recent numărul de angajaţi, odată cu redresarea pieţelor.

Astfel, Barclays a angajat circa 3.600 de persoane într-o perioadă de 12 luni încheiată pe 30 iunie, Credit Suisse 1.800, iar RBS 1.100.

Chiar dacă pieţele emergente vor continua să se dezvolte, ritmul nu va fi suficient pentru a compensa problemele din SUA şi Europa, consideră Whitney.

SURSA: Mediafax