"Azi dimineaţă eram la un număr de aproape 800.000 de cereri unice de plată depuse ceea ce arată că suntem undeva la 80% din numărul cererilor eligibile depuse în anul anterior de 1,027 milioane. Suprafaţa digitizată şi acceptată în momentul acesta este de 4,3 milioane hectare pe cereri închise, iar suprafaţa digitizată dar pe cereri neînchise, de 3,8 milioane hectare. În total, cererile care pot fi închise sunt pentru o suprafaţă de circa 8,2 milioane hectare", a spus Puţintei.
Acesta a precizat că în această perioadă există un ritm de depunere de 35.000 de cereri pe zi, pentru că fermierii s-au obişnuit să vină pe ultima sută de metri.
"În acest interval avem un ritm de circa 35.000 de cereri pe zi, un ritm care a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este o mare carenţă a responsabilităţilor din partea fermierilor de a-şi depune cererile. Avem o perioadă aglomerată, foarte solicitantă pentru colegii din ţară. Cred că vom ajunge la o suprafaţă de peste 9 milioane de ha în perioada de depunere fără penalizări, faţă de suprafaţa totală de anul trecut de 9,928 milioane", a adăugat Puţintei.
Potrivit sursei citate, fermierii mai pot depune cererile unice de plată încă 25 de zile calendaristice, după data de 15 iunie, însă cu penalizări de 1% pe fiecare zi calendaristică.
"Urmează o perioadă de 25 de zile pentru fermierii care nu au reuşit să se prezinte la APIA deşi au fost notificaţi şi mă refer şi la cei cărora li s-a creat posibilitatea prin modificarea Legii pajiştilor, respectiv cei care nu deţin animale dar întreţin păşunile prin cosit şi prin valorificarea fânului. Ei au fost ultimii programaţi şi sunt cumulaţi cu cei care nu şi-au respectat termenele în care trebuiau să se prezinte la APIA", a subliniat şeful APIA.
Potrivit datelor APIA, până la data de 11 iunie au fost închise 678.955 cereri pentru o suprafaţă de 4.762.561,38 hectare şi mai sunt un număr de 96.637 cereri pregătite să fie închise zilele următoare pentru o suprafaţă de 3.305.728,55 hectare.
Şeful APIA a fost prezent, joi, la o dezbatere organizată de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor privind noul PNDR şi cofinanţarea măsurilor şi submăsurilor din program.
AGERPRES