Flacăra Olimpică este deja în Japonia, iar sportivii din întreaga lume își fac bagajele. Dar organizatorii se confruntă cu o provocare monumentală care poartă un singur nume: Covid-19.
Ritmul lent al campaniei de vaccinare din Japonia în fața unui „al patrulea val” al pandemiei pune în pericol organizarea Jocurilor Olimpice cu doar 81 de zile înainte de marele eveniment.
În contextul în care deja a început numărătoarea inversă, există îngrijorări din ce în ce mai mari că afluxul de sportivi din întreaga lume ar putea duce la o supra-răspândire a virusului. Care se va suprapune pe ritmul greoi al vaccinării.
O creștere a cazurilor în orașul Osaka a forțat deja organizatorii să schimbe planurile ștafetei torței olimpice, care a început în Fukushima luna trecută.
Japonia are industrii medicale și farmaceutice puternice, dar acum a avut una dintre cele mai lente campanii de imunizare, dintre toate națiunile bogate. Până în prezent, Japonia a vaccinat doar 1,6% din populație, potrivit Reuters.
Până la sfârșitul lunii aprilie, Japonia va importa suficiente flacoane de vaccin Pfizer pentru aproape 17 milioane de doze, conform unui program guvernamental. Cu toate acestea, în ultimele zile, au fost vaccinate puțin peste 3,2 milioane de persoane, în special lucrătorii din domeniul sănătății.
Bloomberg consideră că numărul dozelor administrate, la doar 1,3% din populația Japoniei, ar putea „amenința momentul olimpic al Japoniei”.
Ministerul Sănătății a anunțat de curând că în luna mai se va deschide un centru de vaccinare în masă la Tokyo. Dar timpul se scurge în defavoarea sa pentru că mai e puțin până când sportivii vor începe să sosească în țară pentru a lua parte la Jocurile Olimpice.
Mai multe orașe din Japonia, inclusiv Tokyo, au fost supuse unei noi stări de urgență, din cauza creșterii continue a infectărilor. Majoritatea japonezilor consideră că Jocurile Olimpce, amânate în 2020, ar trebui anulate sau amânate din nou.
Chiar și fără spectatori străini, peste 10.000 de sportivi, antrenori și personal specializat sunt așteptați să sosească în iulie.
Deși participanții la JO nu vor fi obligați să treacă prin carantină sau să fie vaccinați, multe țări au început deja să își vaccineze echipele sportive. Comitetul Olimpic Internațional a asigurat deja doze de vaccin fabricate în China pentru sportivii care nu pot avea acces la ele.
Concurenții vor fi cazați în satul sportivilor din zona Chuo din Tokyo, care ar urma să găzduiască 15.000 de persoane din peste 200 de țări. Aceștia vor fi testați periodic.
„Lupta împotriva unui inamic invizibil, coronavirusul, a stat la baza amânării timp de un an (a Jocurilor Olimpice de la Tokyo până în 2021) și a fost un calvar pentru omenire”, a declarat guvernatorul orașul Tokyo, Yuriko Koike. „Mi-aș dori să depășim această luptă și să facem din Jocuri un eveniment memorabil”.