La cinci ani dupa ce conceptul a fost propus pentru prima oara, “laptop-ul de 100 de dolari” (XO) este gata sa intre in productia de serie, informeaza BBC. Producatorii de componente au primit unda verde sa inceapa sa fabrice componente pentru milioane de asemenea laptop-uri.

Initial, OLPC (One Laptop Per Child), organizatia din spatele proiectului, estimase ca este nevoie de comenzi pentru trei milioane de unitati pentru a justifica productia.  

Primele laptop-uri XO vor fi livrate incepand cu luna octombrie a acestui an.

Proiectul, destinat sa creasca nivelul educatiei din tarile in curs de dezvoltare prin cresterea accesului la informatii, a fost atat aplaudat cat si ridiculizat. 

Intel, una dintre companiile care initial nu a avut o parere prea buna despre acest proiect, a inceput sa dezvolte un model asemanator, Classmate PC, dar recent a hotarat sa intre intr-un parteneriat cu fundatia OLPC (One Laptop Per Child) si sa renunte la proiectul propriu. 

Laptop-ul va avea un sistem de operare dezvoltat de OLPC folosind software open source, si 1 gigabyte de memorie. Construit sa indure cele mai rele conditii, laptop-ul XO are o carcasa prin care nu patrunde apa. Totodata, bateriile sale pot fi incarcate de razele soarelui sau de o persoana, folosind o pompa sau o maneta. 

Laptopul XO va fi produs in Taiwan de catre Quanta, cel mai mare producator mondial de laptop-uri.

Desi scopul proiectului XO a fost sa construiasca un laptop de 100 de dolari, pretul lui XO este de 176 de dolari. Pe viitor, se va incerca reducerea pretului, astfel incat guvernele sa-l poate cumpara cu 100 de dolari.  

Sursa: BBC