Un interviu cu vicepremierul Gheorghe Pogea poate parea extrem de greoi unui cititor neavizat. Aproape asa a fost si pentru noi. Foarte multe explicatii tehnice, sute de cifre, ecuatii la tabla cu creta si buretele in mana. Cuprins de scandalurile momentului, guvernul Tariceanu pare lipsit de coloana vertebrala. Pogea se lupta insa sa infirme barfele din piata. In timpul discutiei, Sebastian Vladescu l-a sunat de mai multe ori. Semn ca omul ascuns in spatele a sute de pagini ar putea sa fie exceptia de la regula, daca n-am vedea ca, pe ansamblu, prezenta lui in viata publica este mai degraba discreta. In 16 ianuarie, Pogea si-a trecut in agenda mai multe puncte importante. “Aproape ca le-am discutat pe toate cu FMI”, spune acum vicepremierul satisfacut ca un copil caruia i s-au cumparat jucariile preferate.
Capital: Ce-ati facut ieri?
Gheorghe Pogea: M-am intalnit cu sindicatele si am discutat despre salariul minim. Acesta trebuie sa stimuleze munca la suprafata si nu munca la gri, trebuie sa asigure un trai decent, sa fie un element motivant. Pe de o parte, trebuie sa acoperim niste nevoi si sa stabilim care sunt ele.
Capital: Haideti sa vorbim de FMI. Nu prea va potriviti la cifre.
Gheorghe Pogea: Cand e vorba de date, trebuie sa ne uitam in documente (se ridica si se duce la biroul sau, aducand un dosar). In doua situatii citesti: cand ai timpul limitat si cand e vorba de cifre. Am facut o comparatie cu Bulgaria, care intra in acelasi pluton cu noi. Diferenta intre veniturile publice obtinute de noi si bulgari sunt in favoarea Bulgariei, cu circa patru-cinci puncte procentuale.
Capital: Cum diminuati cheltuielile, daca trebuie sa mai angajati oameni?
Gheorghe Pogea: Nu mai angajam. Din total posturi platite din bani publici, o parte din posturi, 7%, au fost neocupate. Nu discutam despre cheltuieli financiare suplimentare, ci despre cheltuieli bugetate pentru 2006 in cadrul aceluiasi numar de posturi. De exemplu, am avut 100 de unitati bugetate si nu am avut ocupate decat 93% din locurile de munca.
Capital: Dar dvs. vorbiti despre 93% dintr-o administratie nerestructurata.
Gheorghe Pogea: Absolut. Dar acesta este un alt aspect al problemei. Primul raspuns este urmatorul: nu crestem cheltuielile. Dar se impune schimbarea structurii calitative a cheltuielilor bugetare.
Capital: Intram in UE la termenul pe care ni l-am propus?
Gheorghe Pogea: Chiar daca vrem, chiar daca nu vrem, ne vor impinge de la spate. Mai avem un an, 2006, dupa care, din 2007, vrem sa avem un procentaj cat mai ridicat de absorbtie a fondurilor comunitare. asta e si motivul pentru care planul national de dezvoltare e structurat cum e. E un instrument pe care incepem sa-l popularizam, iar tot setul de politici publice si fondurile structurale vor trebui sa satisfaca necesitatile acestui plan. Dar sa revin la FMI.
Capital: Credeti ca este important sa incheiem un nou acord cu FMI?
Gheorghe Pogea: Este important sa cadem de acord cu setul de politici economice pe care ei il propun pentru a ne asigura ca pe termen mediu putem sa discutam despre o stabilitate macroeconomica. Eu nu sunt de acord cu cei care spun “A, stiti ca asa zice FMI!”. Pai cum, tu faci numai pentru ca zice FMI ?!
Capital: Dar pana acum asa faceau.
Gheorghe Pogea: Asta e problema PSD, care n-a avut curaj sa-si asume responsabilitati. Eu am curajul sa spun ca sunt evolutii si trenduri care vor fi nepopulare pentru agentii economici si trebuie sa le spunem din timp. Oricine a intrat in UE a fost supus mai degraba unor constrangeri.
Capital: Dar in paralel, Guvernul a luat o serie de masuri pentru satisfacerea unor cresteri salariale.
Gheorghe Pogea: Haideti sa discutam clar, sa nu numaram steagurile de la Prefectura… In primul rand, se continua monitorizarea societatilor de stat pentru a limita cresterile salariale, in lipsa unui acord stand-by cu Fondul am avut o hotarare de guvern. In al doilea rand, in domeniul public, exceptand cresterile salariale din invatamant, care reprezinta 11,83% si 6,6% media pe tot anul, si aici avem o limitare a cresterii salariale. Ce efect pozitiv va fi in 2006, comparativ cu 2005, din punctul de vedere al efectelor asupra inflatiei? Nu mai discutam despre efectele cotei unice, care in 2005 au marit veniturile. Am scazut-o de la 22,7%, cam atat a fost media impozitarii in 2004, la 16%. Asta a facut ca veniturile nete ale populatiei sa creasca cu patru puncte procentuale, de la 72% la 76% din venitul brut.
Capital: Anul trecut BNR a spus ca Guvernul nu o ajuta deloc in strategia de a tinti inflatia, de a reduce deficitul de cont…
Gheorghe Pogea: In 2006, cresterea economica se bazeaza pe: export, investitii si limitarea consumului.
Capital: Cum? O mare parte din exportatori au fost terminati anul trecut.
Gheorghe Pogea: Dati-mi voie sa va spun. Anul acesta, gradul de depreciere a euro nu va mai fi de 7%. Nu mai avem, fata de 2005, influenta cotei unice, care, majorand veniturile populatiei, a avut efecte negative in deficitul comercial si cel de cont curent. Nu mai avem aceleasi cresteri salariale. 2005 a fost primul an dupa 1990 in care nivelul de salarizare, ca procentaj fata de 1989, l-a depasit pe cel din 1991. Cota unica a avut efecte pozitive asupra populatiei, dar si efecte negative asupra economiei. Nivelul de salarizare in 1991 fata de 1989 a fost de 82%, in 2004, de 77%, iar in 2005, de 88%.
Capital: Greu cu preturile la utilitati.
Gheorghe Pogea: Preturile la gaze pot fi mai mari sau mai mici, depinde de capacitatea de negociere a fiecaruia. Dar preturile la gaze urmeaza preturile la petrol si motorina cu o intarziere de sase-opt luni. Ideea e ca este bine sa stii ce te asteapta. In 2005, cresterea pretului la energia electrica a fost de 9,5%, iar in 2006 va fi de 3,5%, deci iata inca o presiune mai mica. Iar pretul la energia termica noi l-am marit in 2005 cu 20% si vrem sa avem aceasta predictie si pentru anii 2006 si 2007.
Capital: Anul trecut ce v-a oprit sa faceti acelasi lucru?
Gheorghe Pogea: In general, este teama politicienilor de a nu produce lucruri nepopulare. Eu spun ca atat timp cat un lucru se va produce, e mult mai bine sa-l spui din timp, ca sa stii la ce sa te astepti.
Capital: Asta cred si colegii dvs. din guvern sau ei au alte pareri?
Gheorghe Pogea: Nu, nu, va inselati. Va asigur ca preturile la utilitati vor fi facute publice pana in aprilie.
Capital: Dar nu e cam tarziu?
Gheorghe Pogea: Nu, pentru ca urmatoarele cresteri nu vor fi facute inainte de a doua jumatate a anului.
Capital: De ce a mai vorbit Guvernul despre modificari la Codul fiscal, daca le-a abandonat?
Gheorghe Pogea: Nu le-a abandonat peste noapte, mai degraba le-a amanat. si la ora actuala Codul fiscal mai poate fi imbunatatit.
Capital: Cum ?
Gheorghe Pogea: Unul dintre elementele care vor trebui avute in vedere pe viitor, daca vrem sa ajungem cu veniturile la 35% din PIB, pe langa marirea bazei de impozitare, este sa ne uitam in alte tari, de exemplu, in Bulgaria, unde veniturile de natura nefiscala depasesc 4% din PIB.
Dar in Bulgaria intreprinderile de stat lucreaza in conditii de performanta mult mai bune decat ale noastre. Sunt o serie de taxe, fie ca sunt cele legate de mediu, fie ca sunt cele legate de proprietate, care contribuie la veniturile publice.
Capital: Care taxe sunt mai mari decat la noi?
Gheorghe Pogea: La noi nici macar nu sunt.
Capital: Deci vor fi si la noi?
Gheorghe Pogea: Absolut. Vrem sa urmam exemplul altor state, dar nu vrem sa ne uitam ce structura au ele. Nu inseamna ca trebuie marit TVA, impozitul pe profit sau pe venit, dar sunt alte taxe de natura nefiscala care au o pondere importanta in veniturile bugetului: pe mediu, pe redeventele solului… Sigur ca sunt masuri care nu sunt pe placul unora.
Ministrul facut celebru de greve
Portret Pogea a castigat capital de imagine mediind greva profesorilor
Capital: Azi ati condus sedinta de guvern?
Gheorghe Pogea: (vizibil surprins de intrebare): Eu? O parte din ea, da… Nu este prima oara.
Capital: E greu?
Gheorghe Pogea: Imaginati-va ca, la un moment dat, primul-ministru te roaga sa conduci sedinta de guvern si nu ai decat sa supui aprobarii si dezbaterii proiectele de acte normative. Trebuie sa fii foarte atent, sa ai o viziune globala a impactului, sa vezi daca sunt acte care au toate avizele, daca nu au aparut anumite probleme.
Capital: Dvs. nu prea ati aparut in public, sunteti o prezenta mai stearsa.
Gheorghe Pogea: Nu este adevarat… Conform monitorizarii CNA, in decembrie 2005 eram pe locul trei ca numar de aparitii in presa.
Capital: Dar totusi, daca iesim acum in fata Palatului Victoria si intrebam cinci oameni cine-i Pogea, nimeni nu stie.
Gheorghe Pogea (contrariat): Ba da, o sa zica “Nu cumva ala cu grevele din invatamant?”
Capital: Ce faceti cu Oltcit-ul ala? (nr: singura masina din declaratia de avere a vicepremierului este un Oltcit din 1986)
Gheorghe Pogea: A, nu-l mai folosesc de un an si jumatate, dar nu l-am radiat. Masina mi-e draga, pentru ca pe ea au invatat sa sofeze copiii.
Capital: Se vorbeste ca sunteti un perfectionist, puneti totul pe hartie. Cati din guvernul actual sunt ca dvs.?
Gheorghe Pogea: Colaborez bine cu colegii mei, daca asta e intrebarea.
Capital: Dar cu celalalt Gheorghe (n.r. Copos) din guvern cum va intelegeti?
Gheorghe Pogea: Nu avem probleme. Sta langa mine la sedintele de guvern, suntem colegi intr-o comisie interministeriala si foarte multe probleme care apar le-am discutat. George Copos este preocupat de problemele care se discuta in guvern si nu este unul care manifesta indiferenta.
Capital: Exista si colegi care manifesta indiferenta?
Gheorghe Pogea: Nu, nu, vreau sa va spun ca acest guvern a reusit sa faca pasi importanti intr-un an de zile, cum alte guverne n-au facut, daca vreti, chiar pe problema integrarii.
Guvernul scaneaza importurile
Deficit Statul va controla domeniile care afecteaza balanta de plati
Capital: Sunteti adeptul a ce se intampla acum, sa se spele rufele in public?
Gheorghe Pogea: Din pacate, nu sunt nici procuror, nici judecator. Dar, sigur ca lucrul asta iti produce un disconfort, trebuie sa recunoastem ca iti abate atentia de la ceea ce se intampla.
Capital: Dar cum se face ca nu e cercetat nimeni din PD?
Gheorghe Pogea: Nu ma intrebati pe mine, eu nu am nici o problema.
Capital: Vreti sa spuneti ca nu sunt oameni corupti si in PD?
Gheorghe Pogea: Eu spun ca nu iese fum fara foc. Eu va asigur ca si la noi, daca vor fi probleme, nu cred ca nu vor iesi la suprafata. Eu nu am aceasta teama. Mie nu mi-e teama ca cineva de la televiziune ma suna si-mi spune “Bai, fii atent ca…”
Capital: Palatul Cotroceni controleaza guvernul?
Gheorghe Pogea: Nu, este o exagerare.
Capital: Cum vedeti dvs. conflictul dintre guvern si Cotroceni?
Gheorghe Pogea: Nu intru in discutie pentru ca nu am informatii suficiente, nu stiu care e problema. si aceasta atitudine va trebui sa ne obisnuim sa o avem. Am vazut politicieni care, chiar daca nu stiu sa raspunda la o intrebare, vor sa raspunda.
Capital: Sunteti vicepremier pe probleme economice si totusi cand v-ati dus in deplasari in tara ati vorbit despre fuziunea PNL- PD. asta era cel mai important lucru pe care trebuia sa-l transmiteti?
Gheorghe Pogea: Asta a preluat presa. Am discutat si despre altceva, cum ar fi planul national de dezvoltare. Apropo, asta e unul din acele lucruri care nu produc imagine, sunt de profunzime. Un altul e termoficarea. In urmatorii ani, subventiile acordate consumatorului final se vor diminua. Anul trecut au scazut cu 30%, iar anul acesta cred ca vor disparea. In al doilea rand, sa vorbim de calitate. Nu trebuie sa platim apa care se scurge in pamant.
Capital: Credeti ca ramaneti vicepremier pana la sfarsitul mandatului?
Gheorghe Pogea: Nu stiu, dar imi doresc ca, atat cat stau, de numele meu sa se lege lucruri pozitive.
Capital: Cat de mult are de suferit mediul economic din Romania cand un om de afaceri vine la premier cand vrea el?
Gheorghe Pogea: Mediul de afaceri nu sta intr-un singur om de afaceri si cred ca premierul isi vede de treaba. Cred ca sunt multi presedinti de companii interesati de ce prevede noul Cod fiscal. Nu ar trebui ca noul Cod sa fie anuntat de pe o zi pe alta.
Capital: Actualul guvern este nevoit sa alerge mai repede.
Gheorghe Pogea: si altii au fost presati si n-au facut nimic, pentru ca atunci cand vrei sa fii insensibil, esti insensibil si te faci ca nu vezi. S-au facut multe lucruri si in Justitie.
Capital: Nu e chiar asa.
Gheorghe Pogea: Fata de ce era, s-a facut un progres insemnat. Eu voi recunoaste ca sunt si lucruri care nu au fost facute. Sunt sectoare, cum e cel minier, care trebuie subventionate, dar trebuie sa aiba manageri buni. Statul a fost un slab administrator, asa ca trebuie sa introducem criterii de performanta pentru manageri. La ora actuala, economia Romaniei nu este suficient de sustenabila ca sa ofere bunuri care sa raspunda cererii.
Capital: De-asta se importa atat …
Gheorghe Pogea: Importurile ar trebui scanate… (se intrerupe o secunda, pentru ca pe telefonul mobil il suna ministrul de finante, Sebastian Vladescu, dar nu-i raspunde!)… si ar trebui sa incercam sa producem aici ceea ce importam.