Anul trecut, importanta schimburile internationale de serviciilor financiare corporative a crescut. Contributia lor la economia globala a fost de 630 de miliarde de euro si a inregistrat o crestere anuala de peste 6% in ultimii opt ani. Lider de piata ramane America. Serviciile financiare destinate companiilor din Uniunea Europeana au valorat, in 2005, 173 de miliarde de euro, arata un studiu realizat de City of London Corporation. Cifra este modesta comparativ cu pozitia St
Anul trecut, importanta schimburile internationale de serviciilor financiare corporative a crescut.
Contributia lor la economia globala a fost de 630 de miliarde de euro si a inregistrat o crestere anuala de peste 6% in ultimii opt ani. Lider de piata ramane America.
Serviciile financiare destinate companiilor din Uniunea Europeana au valorat, in 2005, 173 de miliarde de euro, arata un studiu realizat de City of London Corporation. Cifra este modesta comparativ cu pozitia Statelor Unite, care detin aproape 39% din piata mondiala de profil. Un concurent puternic il reprezinta si economiile emergente, in principal India si China, aceasta din urma avand o pondere de 4%.
In Uniunea Europeana, serviciile financiare destinate companiilor reprezinta “sistemul nervos” al pietei unice din Europa. Acesta nu face altceva decat sa permita transferul eficient de resurse care stimuleaza cresterea economica. Schimburile de servicii financiare si de asigurari au atins in UE o cota de peste 12%, respectiv 18% pe an, in perioada 2000-2004. In plus, aproape 40% din imprumuturile interbancare europene s-au realizat in afara granitelor, iar 12% din depunerile bancare au fost facute de companiile straine. De asemenea, serviciile financiare existente in Londra, Frankfurt si Paris au inregistrat cote mai ridicate fata de rezultatele existente in restul Uniunii Europene. La nivel mondial, Statele Unite detin 39% din serviciile interbancare, in timp ce UE doar 28%, in conditiile in care, in 1990, cifrele erau egale.
Fuziunile si achizitiile au avut o cota importanta la nivelul european. Anul trecut, Europa s-a confruntat cu o crestere de 66% a valorii tranzactiilor in urma acestor fuziuni, de la 518 miliarde de euro, in 2004, la 861 de miliarde. Acest lucru a dus la o marire importanta a contributiei sale la piata mondiala a fuziunilor si achizitiilor. Lider in acest sens ramane insa America, cu o apreciere de 41%. Raportat la tarile membre, Marea Britanie ramane cea mai activa tara in ce priveste fuziunile, ceea ce a favorizat si cresterea pretului actiunilor. De asemenea, potrivit raportului, intensificarea activitatilor de creditare, ca efect al fuziunilor si achizitiilor, va continua, perpetuand o perceptie distorsionata a cresterii economice in zona euro.
Cat priveste piata asigurarilor, Uniunea Europeana acopera peste o treime din serviciile prestate la nivel global, adica peste 34%, cu o valoare de 2.600 miliarde de euro in 2004. Este, in prezent, la concurenta cu sistemul de asigurari din Statele Unite, cu o pondere la fel de insemnata in piata mondiala. In interiorul Uniunii Europene, Marea Britanie este cea care detine pozitia de lider, cu o contributie a serviciilor de asigurari de 26%, mult inaintea Frantei si Germaniei.
Avansul Statelor Unite privind serviciile financiare se explica, in principal, prin masurile protectioniste practicate in statele UE, mai ales in sistemul bancar. Studiul arata ca sectorul serviciilor financiare din Uniunea Europeana trebuie sa continue sa se dezvolte si subliniaza ca acesta nu are nevoie de protectionism pentru a se mentine pe o piata internationala tot mai integrata.
De asemenea, studiul mentioneaza ca, pana in anul 2020, reglementarile nefavorabile din sectorul financiar ar putea diminua cu o treime cresterea acestuia pe continentul european. Bancile si societatile de brokeraj sunt nemultumite de costurile pe care le implica respectarea reglementarilor europene.
Studiul realizat de City of London Corporation mai sustine ca, la orizontul anului 2020, China are capacitatea de a atinge 9% din piata activitatilor financiare la nivel mondial. Bancile din India vor atinge un prag de crestere anuala de 11%, iar in Rusia, care este o piata din ce in ce mai dinamica, serviciile financiare se vor inscrie pe un trend puternic ascendent. Raportul mai avertizeaza ca, daca statele membre continua sa adopte masuri protectioniste, sectorul serviciilor financiare din UE va ramane si mai mult in urma celui din Statele Unite.