Are patru telefoane mobile. Cate unul pentru fiecare operator. si chiar daca in casa lui exista trei computere, spune ca nu e coplesit de tehnologie. Copiii sai (in varsta de sapte si noua ani) nu stau la calculator decat o ora pe zi. Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy povesteste cum isi tine viata sub control cu ajutorul tehnologiei.

O miuta in cartier sau FIFA 2006?


Nu prea sunt fan al jocurilor, nu am timp sa “joc”. Este foarte greu sa raspund, pentru ca nu le cunosc. Imi place sportul, dar nu neaparat fotbalul. Ma uit la reluarile meciurilor din Campionatul Mondial si constat ca Europa ramane in urma si la fotbal. Jocurile pe computer… doar cand ma trag copiii sa le traduc instructiunile unui joc nou.

Cat timp petrec copiii dvs. la calculator?


Cam o ora pe zi. Le place foarte mult, dar nu le dau voie mult timp.

Folosesc calculatorul doar pentru jocuri sau si in scopuri educationale?


Cel mare are inca din clasa intai cursuri facultative de informatica la scoala, unde isi insusesc deprinderile de baza: cum sa deschida un document, cum sa utilizeze un internet browser, cum sa deseneze in Paint.

Va depaseste in cativa ani?


Da, sper. Copiii sunt foarte receptivi la asa ceva. Cel mare s-a asezat prima data la calculator cand avea trei ani si jumatate. A pus mana pe mouse si pe tastatura ca si cum s-ar fi nascut cu ele in mana.

Faceti cumparaturi pe internet?


Foarte rar. De fapt, o singura data am comandat o carte, un cadou. Un tratat de management, care mi-a ajuns la timp si fara probleme. Cartea putea fi achizitionata doar in acest fel. tin sa-i incurajez pe toti sa ia in considerare aceasta modalitate de a face cumparaturi, mai ales daca si-au facut o idee despre ceea ce vor sa cumpere, pentru ca preturile sunt, de obicei, mult mai convenabile in cazul comertului online.

Care e ultimul gadget achizitionat?


Un handsfree bluetooth.

Care este gadgetul dvs. preferat?


Telefonul meu mobil, Sony Ericsson P910. Astept cu nerabdare sa apara noua versiune, P 990.



E o pasiune sau defect profesional?


E o necesitate. Un echipament care imi ofera si mobilitate, si conexiune la internet. Este mobilul meu personal si l-am avut inca dinainte de a fi ministru.

Aveti GPS?


Da. Ma ajuta foarte mult in Bucuresti; eu mai conduc si singur. Dar chiar daca as fi cunoscut toate strazile, mi-as fi cumparat un GPS. Este un mod de a vedea un pic altfel lumea si te ajuta foarte mult. Atat in traficul de aici, cat si in strainatate. Am harta Romaniei, si acum vreau sa cumpar toata Europa. O calatorie se poate ivi oricand.

Ce gadgeturi ati luat cu dvs. in ultima vacanta in care ati fost?


Laptopul, trei din cele patru telefoane mobile, camera foto.

Ce criterii ati avut in vedere cand v-ati ales telefonul mobil?


Camera foto nu a fost un criteriu. De-acum poate sa devina, deoarece camerele incorporate sunt tot mai performante. Am cautat, in primul rand, o capacitate de stocare cat mai mare, sa-mi pot tine toata agenda de contacte, dar si agenda de lucru foarte usor de gestionat, sa pot vizualiza si edita fisiere Word si Excel.

Cand ati mai scris o pagina de mana?


Aaa, de mult, foarte de mult. In ianuarie 2004. Am scris atunci mai multe pagini si chiar m-a durut si mana. Am avut examen de drept constitutional. Mai iau notite la conferinte si la intalniri.

Mp3 player aveti?


Nu. Am in masina, dar nu portabil. Poate fi un obiect foarte folositor pentru cei care merg cu mijloacele de transport in comun, de exemplu, unde este o modalitate de a te deconecta.

Sa vorbim tinerilor de beneficiile internetului?


As incuraja nu numai tinerii, pentru ca ei sunt foarte curajosi. Cei mai in varsta n-ar trebui sa se teama de gadgeturi, pentru ca le aduce cunoastere, posibilitatea de a fi mai operativi. Daca are cineva nevoie de incurajare, acestia sunt poate cei de peste 60 de ani, care folosesc intr-o medie de sub 5% aceste echipamente.

Ce gadget credeti ca ar trebui sa fie nelipsit din biroul unui om de afaceri?


Calculatorul. si, poate, o agenda electronica.

Calculator sau laptop?


Difera in functie de tipul de munca prestata de respectivul om de afaceri. Daca are nevoie de mobilitate, daca are intalniri in afara biroului, atunci i-as recomanda un laptop. Sau un portabil performant, care sa poata fi sincronizat cu calculatorul.

Tehnologia va complica viata?


Pe mine ma ajuta, dar auzindu-i pe colegi cu ce probleme se confrunta, imi amintesc de o lege a lui Murphy: Calculatorul ajuta la rezolvarea tuturor problemelor care n-ar exista fara calculator. Tehnologia este utila, sunt convins ca este benefica pentru viata fiecaruia, insa trebuie sa fim constienti ca nu rezolva totul. Un SMS sau poate chiar si un e-mail trimis nu va reusi sa gestioneze o relatie interumana.

Tehnologia nu inseamna doar entertainment, ci si posibilitate de a invata. Trebuie gasit raportul optim. Totul este o chestiune de balans, acel echilibru sanatos intre distractie si invatare.


Zsolt Nagy,

ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei