Europa. Nimeni nu spune ca a fost usor, mai ales cand vine vorba de obtinerea unei burse pentru aceste studii. Tinerii care doresc asta trebuie sa stie, in primul rand, ca scolile respective au criterii de selectie care pentru romani pot parea ciudate. Si, mai ales, ca exista sanse la care nici nu s-ar fi gandit. Spre exemplu, „bursele de merit se obtin mai usor decat cele de sprijin. La Pepperdine University, cine are la testul SAT peste 1.560 de puncte obtine bursa integrala“, spune Mike Costache, absolvent al universitatii respective din Statele Unite. De asemenea, in ceea ce priveste programele de master, Ioanid Rosu, care este acum profesor la Chicago University, spune ca este mai greu sa primesti finantare. Lucrurile nu sunt insa batute in cuie: desi aceasta e regula generala, exista programe de MBA unde poti avea bursa integrala. La Leeds University, din Marea Britanie, „evaluam daca merita investitia in studentul respectiv. Daca ajungem la concluzia ca da, putem oferi chiar pana la 100% finantare. Ce-i drept, se intampla rar“, spune directorul programului de MBA, John March. Cel mai notoriu „secret“: sa stii foarte bine ce urmaresti si sa fii motivat, lucruri destul de dificile pentru cei mai multi studenti romani.

Un tanar profesionist roman, la Malibu

Mike Costache este presedintele Retelei Globale a Tinerilor Profesionisti (Young Professionals Global Network), este cetatean american si conduce o companie de marketing online din anul 2000. Dupa liceu, pe care l-a absolvit in New Jersey, a obtinut o bursa la Universitatea Pepperdine, in Malibu, California. „Secretele“ pe care Mike Costache le dezvaluie studentilor romani:
• Daca ai peste 700 de puncte la testul GMAT, multe universitati iti vor acorda bursa integrala
• Candidatii care au performante sportive primesc usor bursa integrala
• Universitatiile din Occident cauta studenti de nationalitati cat mai diverse, slab reprezentate in tara gazda.

Consultant la Bruxelles, la 25 de ani

Oana Uiorean a avut o bursa Soros pentru studii universitare, o bursa de master de la Ministerul Italian de Externe, a lucrat in cercetare, a mai facut un master in Politici Europene, in Olanda, iar acum lucreaza in cadrul unei firme de consultanta la Bruxelles.
Ponturile Oanei:
• Nu toate bursele au parte de promovare. Trebuie sa luati legatura cu institutiile de invatamant sau chiar mai bine cu profesorii din domeniul respectiv
• Pentru a obtine o bursa nu sunt neaparat importante notele, ci mai ales activitatile care te diferentiaza prin ceva de restul candidatilor, de exemplu spirit de initiativa demonstrat concret, activitati de voluntariat.

De la Facultatea de matematica, la CHICAGO

Ioanid Rosu este acum Assistant Professor of Finance la Universitatea din Chicago. A absolvit Massachusetts Institute of Technology (MIT), si-a dat primul doctorat in matematica si al doilea in finante. Ar fi putut sa lucreze pe Wall Street, in investitii, in functia de „quantitative analyst“, dar a preferat domeniul universitar. Cand a fost admis la MIT, Ioanid Rosu a primit o bursa de 15.000 de dolari pe an. Dupa ce incheiat si cele doua doctorate, si-a trimis candidatura la 73 de universitati si a dat 22 de interviuri. A primit mai multe oferte, insa a acceptat-o pe cea de la University of Chicago.
Ponturi:
• Important este sa scoti in evidenta ce anume aduci tu nou pentru universitatea respectiva. O calitate deosebita, un atu pe care-l detii.
• Este mai usor sa fii admis si sa obtii burse in domeniul stiintelor exacte.

Sanse de cariera in afaceri in Marea Britanie

Alina Botez urmeaza programul MBA la Leeds University, in Marea Britanie. Ea considera ca pana la finalul programului isi va gasi un job si se va stabili definitiv in Anglia. „Companiile vin la cursuri si, nu de putine ori, fac oferte de angajare. Sanse exista, trebuie numai sa le valorifici“, spune Alina.
Sfaturile cheie ale Alinei pentru a reusi in cariera, ca student la MBA:
• orice training de „skills development“ sau targ de joburi sunt bine venite pentru contactul direct cu angajatorii
• fiecare obiect de studiu iti largeste orizontul. Chiar daca sunt finantist, particip cu acelasi interes la cursurile de resurse umane sau economia afacerilor
• este indicat sa participi activ la studiile de caz, si sa lucrezi in echipa. Acestea te pregatesc enorm pentru sustinerea diferitelor proiecte in slujba viitoare.