Tendinţa de reorientare a exporturilor în ţări non UE s-a menţinut în luna ianuarie a acestui an, acestea deţinând o pondere de 28,5% din totalul schimburilor, faţă de 27,8% în perioada similară din 2010, conform datelor furnizate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Estimările Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru luna ianuarie 2011 indică o creştere puternică a exporturilor româneşti, comparativ cu luna ianuarie 2010. Exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate în euro, ceea ce reprezintă un record de creştere lunară. Ritmul de creştere a exporturilor a fost de aproximativ 28% în anul 2010, mai mare decât cel obţinut înaintea crizei şi printre cele mai mari niveluri înregistrate după anii ’90 (excepţie fac doar anii ’94 şi ’95).
Creşterea din ianuarie survine după un an 2010 remarcabil sub aspectul rezultatelor la export. Astfel, exporturile, la un volum de 37,2 miliarde euro în 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel de după 1989, depăşind cu peste trei miliarde euro vechiul record de creştere din anul 2008, dinainte de criza mondială.
Datele statistice nu evidenţiază exportul de servicii care, în anul 2010, a evoluat, de asemenea, pozitiv, în special în domeniul IT&C. Exporturile româneşti de software şi servicii IT s-au majorat cu 10% în 2010, la aproximativ 500 milioane de euro.
Creşterea ponderii exportului non UE este un obiectiv strategic conform Strategiei Naţionale de Export 2011-2015. În anul 2010, 40 % din târgurile şi expoziţiile internaţionale sub pavilion naţional cu finanţare de la bugetul de stat au fost organizate pe pieţe non UE, în special Rusia,Orientul Mijlociu, Asia şi SUA, iar în anul 2011 se va păstra această proporţie. Şi la târgurile internaţionale europene firmele româneşti au început să vizeze tot mai mult export non UE.
De programul de susţinere finanţat de MECMA beneficiază anual peste 500 de firme, în special IMM-uri. Sectoarele strategice care beneficiază de sprijin, potrivit Strategiei Naţionale de Export, sunt construcţiile de maşini şi mijloace de transport, IT&C, electronică şi electrotehnică, mobilă, confecţii şi încălţăminte bazate pe design, produse agro-alimentare, inclusiv ecologice, servicii şi produse de turism rural şi artizanat, alte produse şi servicii cu grad ridicat de procesare, precum designul, domeniul audio-vizual, sectorul construcţiilor etc
SURSA: Agerpres