Potrivit cifrelor publicate vineri seară la Treviso (nord-estul Italiei), 2.360.235 de persoane au participat la vot, sau 73% din electoratul regional. Deşi a mobilizat virtual alegătorii, referendumul nu a atras mulţimile şi doar câteva sute de persoane s-au adunat la Treviso pentru a asculta proclamaţia oficială. Mulţi fluturau steagul Serenissimei, un alt nume dat Republicii Veneţia.
Pentru "da" au votat 2.102.969 de persoane şi "nu" 257.276 de locuitori (11%) au precizat organizatorii consultării, care au propus separarea regiunii Veneto de restul peninsulei italiene.
Lansat de un comitet numit Plebiscito.eu, acest rezultat nu va avea nicio consecinţă juridică sau politică, dar va sprijini un apel la referendum pentru independenţa Veneţiei.
În spiritul promotorilor acestui scrutin, noua ţară se va inspira din Republica Veneţia, născută în Evul Mediu şi mare putere economică şi politică până la căderea ei în faţa lui Napoleon Bonaparte în 1797.
Întrebat miercuri de presa străină la Roma, guvernatorul Veneţiei, Luca Zaia, a considerat că Roma, capitala Italiei, "se crede mereu în fruntea unui imperiu şi pe noi ne consideră la periferia acestui imperiu".
Scurt istoric
Republica Veneția, cea mai mare putere navală a Europei timp de 800 de ani, a fost și este cunoscută și sub următoarele nume: "Republica Sfântului Marcu" (La Repubblica di San Marco), "Republica Leului" (La Repubblica del Leone), "Prealuminata" (Serenissima) etc. Așezată la granița culturală cu Imperiul Bizantin, Veneția și-a dezvoltat un puternic spirit de independență care a dus la formarea unui oraș stat. Conducătorul politic era dogele (din latinescul dux), teoretic ales pe viață, dar în practică, în special în primele secole de existență a comunității, adesea constrâns să renunțe la propriul mandat ca urmare a unor rezultate nesatisfăcătoare ale propriului guvern.
Nu există date verificabile asupra originii orașului, însă legenda acreditează ziua de 25 martie a anului 421 drept moment al întemeierii sale.
În secolul al XVIII-lea, Veneția era printre orașele cele mai rafinate din Europa, cu o mare influență în domeniul artelor, arhitecturii și al literaturii acelei perioade. Teritoriul Republicii Veneto cuprindea Veneto, Istria, Dalmația, Cattaro (azi, Kotor) și o parte din Lombardia și din Emilia-Romagna. Dar după 1070 de ani de independență, în 12 mai 1797 orașul este cucerit de Napoleon Bonaparte. Dogele Ludovico Manin este constrâns de Napoleon să abdice și este dizolvat Consiliul Republicii pentru a proclama "Guvernul Provizoriu al Municipalității Veneția". Pe 16 mai 1797 trupele franceze au ocupat orașul.
În 17 octombrie 1797 "Municipalitatea Veneția" încetează să mai existe, fiind cedată Austriei. Veneto, Istria, Dalmația și Cattaro au format "Provincia veneta a Imperiului Austriac. Austriecii au intrat în oraș pe 18 ianuarie 1798. Din 1866, Veneția a intrat în componența Regatului Italiei.
Sursa: Wikipedia, Agerpres