Nu de puține ori s-a întâmplat ca după ce ați spălat o bluză, o rochie sau o pătură la mașina de spălat să descoperiți că a intrat la apă, s-a rupt sau s-a decolorat. Ca să nu mai vorbim de faptul că există anumite lucruri rămase prin buzunarele hainelor care pot deteriora mașina de spălat.
Site-ul GoodHousekeeping a cerut sfatul unui expert pentru a afla ce haine și lenjerii de pat nu ar trebui niciodată spălate la mașină, chiar și la un ciclu delicat. Când aveți dubii privind spălarea unor articole, cel mai bine ar fi să le spălați manual, în chiuvetă, sau să le dați la curățat.
Iată ce nu ar trebui să ajungă niciodată în mașina de spălat rufe:
Articole foarte murdare
Prosoapele de plajă, pline de nisip, pături în care există păr de la animalele de companie și haine pătate cu noroi nu trebuie aruncate direct în mașina de spălat. Și o mică cantitate mare de nisip, murdărie sau părul animalelor de companie pot deteriora o mașină de spălat. Scuturați bine prosoapele, hainele și lenjeriile de pat foarte murdare afară sau deasupra coșului de gunoi înainte de a le spăla la mașină. De asemenea, puteți folosi o rolă de scame pentru a îndepărta părul animalelor de companie de pe unele articole.
Perne din spumă cu memorie
Pernele solide din spumă cu memorie oferă un sprijin excelent pentru gât, dar nu ar trebui spălate la mașină. Centrifugarea la viteză mare poate deteriora spuma. „Probabil nu ar trebui spălate nici manual, deoarece spuma se poate rupe din cauza greutății apei”, spune expertul William Forté. În schimb, investiți într-o husă de pernă care se poate spăla la mașină!
Pături sau pilote foarte grele
Este important să cunoașteți dimensiunea și capacitatea mașinii de spălat, înainte de a băga înăuntru o pilotă sau un pled foarte mare.
Deși mașinile de spălat pot gestiona adesea sarcini mixte, de până la 10 kg, un singur articol foarte greu poate pune presiune pe mașină. Experții recomandă să nu spălați o pătură mai grea de 5 kg, chiar dacă mașina de spălat poate face față unei încărcături mai mari.
Articole etichetate ”doar curățare chimică”
Verificați întotdeauna eticheta de îngrijire înainte de a spăla rufele. Dacă pe etichetă scrie „doar curățare uscată”, riscați să deteriorați sau să decolorați hainele. Țesăturile delicate (cum ar fi mătasea, cașmirul și pielea), costumele și rochiile de seară trebuie curățate chimic. Nici anumite pături și perne nu trebuie spălate la mașină.
Îmbrăcăminte vintage, delicată
Îmbrăcămintea vintage sau îmbrăcămintea modernă, din țesături delicate (mătase, cașmir, piele de căprioară și dantelă) nu trebuie spălate la mașină. Aceste articole trebuie spălate manual, în apă rece, sau duse la o curățătorie chimică.
Articole cu fermoar deschis
Indiferent dacă spălați blugi, jachete sau lenjerie de pat, asigurați-vă întotdeauna că fermoarele sunt închise. Dinții unui fermoar deschis se pot bloca cu ușurință pe țesături și pot rupe hainele. De asemenea, asigurați-vă că ați închis sacii de rufe din plasă înainte de-i arunca în mașina de spălat.
Diverse lucruri uitate în buzunare
Pe măsură ce încărcați mașina de spălat, verificați întotdeauna buzunarele hainelor. Puteți uita acolo monede, chei, șervețele, chitanțe vechi sau chiar un ruj de buze. Acestea pot deteriora o mașină de spălat.
Articol din piele
Când este expusă la un ciclu de spălare sau la căldură mare, pielea se poate crăpa, încreți sau micșora. Spălați manual jachetele, pantalonii sau accesoriile din piele sau pur și simplu curățați-le chimic.
Articole care ies la spălat
Se știe că anumiți coloranți, în special roșu și portocaliu, ies la spălare – mai ales atunci când articolul respectiv este nou-nouț. Acest lucru poate cauza pătarea unei mașini întregi. Cel mai bine este să spălați articolul respectiv separat.