Pe 9 martie sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici

Cei 40 de Mucenici au trăit pe vremea crudului împărat Liciniu (308-324), toţi fiind din părţile Capadociei, şi toţi din aceeaşi ceată de ostaşi creştini. Ei au fost supuși la numeroase chinuri, iar într-un final au fost scufundați într-o apă aproape înghețată.

Sfinții 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

În trecut sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii.

Ce spune tradiția populară despre această zi?

În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldură și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc, scrie crestinortodox.ro.

În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

După ce plugul era trecut prin foc de către fierarul satului, era reparat, curățat și purificat. Între plugari se încheiau înțelegeri pentru întovărășire la arat, iar în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei în mod festiv.

Tradiții și obiceiuri de 9 Martie

Ziua de 9 Martie era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară și este presărat cu numeroase tradiții și obiceiuri.

În această zi se spune că nu este bine să dăm bani împrumut pentru că atragem ghinionul de partea noastră. De asemenea, nu este indicat să cerem bani pentru că paguba și bolile nu te vor ocoli.

O altă tradiție spune că în ziua de 9 Martie nu trebuie să facem treburi în gospodărie și nu se face curat și nici nu se spală. În cazul în care nu ținem cont de aceste obiceiuri se spune că vom vara ce vine va fi presărată cu numeroase probleme.

În plus, tradiția populară mai spune că în această zi nu este bine să ne certăm cu nimeni pentru că atragem toate relele asupra noastră. Nu avem voie să fim supărați sau să purtăm dușmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău.