Un destin dedicat scenei și filmului
Născut pe 14 martie 1929 în localitatea Vadul Roșu, județul Soroca (azi în Republica Moldova), Iurie Darie a demonstrat un talent precoce atât pentru actorie, cât și pentru desen, o pasiune care l-a urmat pe tot parcursul vieții.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952, Darie a studiat sub îndrumarea profesorilor Mihai Popescu și Marietta Sadova. Actorul a debutat pe marele ecran în anul 1953 în filmul „Nepoții gornistului”, regizat de Dinu Negreanu. Aceasta a fost prima dintr-o serie lungă de roluri care l-au consacrat ca unul dintre cei mai iubiți actori români.
În teatru, Iurie Darie a avut o prezență remarcabilă pe scena Teatrului de Comedie din București, unde a colaborat cu regizori de prestigiu precum Lucian Giurchescu și David Esrig.
În producțiile teatrale, alături de nume sonore precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru și Dem Rădulescu, Darie a încântat publicul cu interpretări care rămân de referință în istoria teatrului românesc.
Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără „Brigada Diverse”, unde a jucat alături de Toma Caragiu și Sebastian Papaiani, dar și „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972) și „Ringul” (1984). Aceste producții l-au propulsat în atenția publicului, devenind una dintre figurile emblematice ale cinematografiei autohtone.
Iurie Darie nu s-a limitat doar la teatru și film
În anii ’70 și ’80 a fost o prezență des întâlnită în emisiunile de televiziune pentru copii, unde își etala abilitățile de desenator, uneori folosindu-și ambele mâini simultan. Aceste apariții au adăugat un nou strat de popularitate, actorul devenind îndrăgit nu doar de adulți, ci și de cei mai tineri telespectatori.
În aceste emisiuni, a reușit să creeze o legătură specială cu publicul său, demonstrând încă o dată versatilitatea și capacitatea de a capta atenția publicului.
Iurie Darie spunea într-un interviu acordat Eugeniei Vodă (vezi la final de articol) că își dorește cu tărie ca după moartea sa să se poată naște într-o altă lume unde să-și trăiască viața „celălalt om” din el.
„Cred că am să plec din lumea asta cu ceva și am să plec în altă lume, să se nască celălalt om din mine”, spunea în interviul-testament Iurie Darie.
Marele artist a mai vorbit despre regretul că nu va lăsa posterității mai multe filme de calitate. Va fi ţinut minte în principal pentru o serie de „roluri slabe” în peliculele produse în perioada comunistă, spunea el cu amărăciune.
Când Iurie Darie a încetat din viață în 2012, la vârsta de 83 de ani, întreaga lume artistică a fost cuprinsă de tristețe.
Actorul Ion Besoiu transmitea atunci un mesaj emoționant, spunând că „a dispărut o stea de cinema adevărată, un actor de farmec nespus”.
De asemenea, regizorul Sergiu Nicolaescu l-a omagiat printr-o declarație în care l-a numit „unul dintre marii actori ai României.”
„Iurie Darie a fost nu doar un coleg actor, ci a fost un om minunat, un suflet mare şi, aşa cum se spune la noi, actorii, «A găsit acum binemeritata odihnă veşnică»”, a transmis la acel moment şi marele Mircea Albulescu.
Iurie Darie a fost decorat în 2002 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, o distincție care a subliniat contribuția sa excepțională în lumea artistică.