Cea mai fracventă minciună – exagerarea experienței în câmpul muncii, practicată de peste jumătate din aplicanții selectați pentru sondajul Mindit. Motivul este, evident, dorința de a impresiona angajatorii, însă pe alocuri se poate ajunge la un vertiabil fals în acte, în condițiile în care 3% din candidați se laudă că au lucrat într-o companie care, ulterior, neagă acest fapt.
Alte necorcondanțe, mai puțin grave, privesc anul absolvirii studiilor universitare sau denumirea postului ocupat într-o firmă.
Potrivit Irinei Arsene, fondatoarea primei companii autohtone de background screening, „Într-o țară în care promovabilitatea la examenele importante este din ce în ce mai scăzută, în care oamenii se bazează pe faptul că nimeni nu verifică autenticitatea informațiilor oferite de către candidați, în care bazele de date publice aproape că nu există, fenomenul diplomelor false este o stare de fapt. Mindit încearcă să estompeze aceste manifestări și să atragă atenția asupra necesității unei verificări minuțioase și profesioniste”.
Potrivit acesteia, deși background screening (verificarea detaliată a informațiilor cuprinse în CV-ul unui candidat) este o practică normală și uzuală în țările dezvoltate, mai ales acolo unde piața de HR s-a maturizat, pe piața locală procesul este mai dificil. Legislația românească nu facilitează încă verificările de identitate sau istoric de credit, care pot aduce informații importante asupra profilului candidatului. O altă provocare căreia un astfel de demers trebuie să îi facă față este reticența companiilor în a oferi foarte multe informații despre un angajat care nu a plecat în condiții amiabile.
90% din CV-urile românilor conțin minciuni
29 septembrie 2013, 13:56
Ultima modificare în 29 septembrie 2013, 16:56
Din totalul verificărilor realizate până în prezent de Mindit, prima companie românească ce oferă servicii de background screening, nouă din zece conțin discrepanțe.
Etichete: cv-ul,
cv-uri
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HR
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Mihaela Rădulescu, Innerout: ”Nu poți construi nimic dacă tratezi branding-ul personal ca pe unul de produs sau companie”
- Remus Pricopie: Regionalizarea educației, după ce vor fi decise principiile acestui proces
- Guvernul vrea să sprijine angajarea șomerilor. Sau nu?
- Facultatea se scumpește și anul acesta: taxe mai mari în medie cu 500 de lei
- Ministerul Educaţiei vrea să înlocuiască lecţiile tipărite cu e-book-urile. O fantezie de 100 de milioane de euro, în timp ce unele şcoli sunt în paragină
- Ministrul pentru IMM-uri vrea creşterea cifrei de şcolarizare în şcolile de meserii
- Angajatorii, mai prudenţi cu bonusurile salariale anul acesta
- Sectorul de activitate cu cea mai mare cerere de forță de muncă în ultimii cinci ani
- Optimism: peste jumătate dintre studenții români cred în oportunitățile lor legate de o carieră internațională
- Ce trebuie să știe și pe câți bani muncește un om care face shaorma