Scăderea TVA la alimente este o măsură considerată bună aproape în unanimitate de respondenţii unui studiu efectuat de CSCI.
90% din respondenți au considerat că scăderea cotei TVA la alimente este o măsură bună, în timp ce doar 7% că este una proastă (3% NS/NR).
Aproximativ 9 din 10 români consideră că scăderea TVA la alimente este bună pentru că va duce la scăderea prețurilor. 8 din 10 au declarat că această măsură va ajuta economia prin creșterea consumului populației. Dintre respondenți, 7 din 10 sunt de părere că măsura va ajuta, de asemenea, firmele românești.
Totuşi, 40% dintre cei chestionaţi s-au declarat "în acord total" că scăderea TVA la alimente va determina creşterea altor taxe şi impozite, pentru acoperirea "găurilor" rezultate la bugetul statului. 25% sunt în "dezacord parţial" cu această tendinţă.
Controalele ANAF desfășurate în ultima perioadă au sprijinul românilor. Trei sferturi din cei chestionați (73%) au o părere bună despre aceste controale, în timp ce 21% au declarat că au o părere proastă. De asemenea, studiul arată că o majoritate covârșitoare a românilor este de acord cu afirmațiile referitoare la combaterea evaziunii fiscale.
Atitudine preponderent pozitivă față de rezultatele economice ale guvernării Ponta. La întrebarea „În perioada guvernării Ponta (în ultimii trei ani), economia României s-a îmbunătățit, s-a înrăutățit sau a rămas la același nivel cu cea din guvernările anterioare?”, 42% au spus că economia s-a îmbunătățit, 33% că a rămas la fel, respectiv 24% că s-a înrăutățit.
La capitolul intenție de vot, Noul PNL (PNL+PDL) și Alianța PSD-UNPR-PC se află la o diferență relativ mică: dacă duminica viitoare ar fi alegeri, 42% au declarat că ar vota cu PNL și 39% cu PSD-UNPR-PC. PLR se află la 5 procente, iar restul formațiunilor sub pragul de 5%. Partidul Romania Unita ajunge, in premiera, la un scor de cca 3%. Partidul Monicai Macovei – la nivelul de 3%.
În ceea ce privește satisfacția față de nivelul de trai, 56% s-au declarat mulțumiți (56% destul de mulțumiți si foarte mulțumiți). Așteptările privind nivelul de trai sunt, de asemenea, mai degrabă optimiste: 35% au spus că vor trăi mai bine în 2015 decât în 2014, în timp ce 42% au spus că se așteaptă să traiască la fel (cu doar 19% indicând varianta „mai prost”). Majoritatea consideră că România se îndreaptă într-o direcție bună (57%).