Proiectele noi ale dezvoltatorilor imobiliari vor beneficia extrem de greu de finantare imobiliara in urmatoarea perioada de timp, insa in 2010 exista semne ca piata imobiliara isi va reveni, a declarat Gabor Futo, CEO Futureal Group.

Potrivit reprezentantului companiei maghiare, in urmatoarea perioada de timp, doar dezvoltatorii foarte puternici vor reusi sa finanteze noi proiecte imobiliare, din pricina crizei economice internationale.

„Aceasta nu este o problema a economiei romanesti, ci din contra e o problema internationala ce intr-adevar are repercusiuni la nivelul economiei din romania” a precizat acesta.

„90% dintre proiectele aflate in prima faza vor fi anulate”, a avertizat acesta. El a explicat ca bancile sunt tot mai putin perceptive la acordarea de credite dezvoltatorilor imobiliari si vor aparea falimente printre companiile de constructii, iar cele ce vor ramane vor constitui un nucleu mult mai solid.

„Incepand cu sfaristul anului 2009 estimam ca in Romania sectorul imobiliar din Romania va fi din nou profitabil”.

Pe de alta parte, reprezentantul Futureal a apreciat ca in urmatoarea jumatate de an va avea loc o noua crestere de preturi in sectorul imobiliar din pricina lipsei de noi proiecte.

Gabor a declarat acest lucru cu toate ca in cadrul aceleiasi discutii, a precizat faptul ca, preturile constructiilor vor scadea cu 30% in urmatoarea perioada. Din cauza ca va scadea pretul materiilor prime, se va diminua si cererea si, de asemenea, vor scadea costurile cu mana de lucru, intrucat in acest sector nu mai exista o penurie acuta de muncitori.

De asemenea, Gabor Futo a apreciat faptul ca in urmatoarea perioada se va inregistra o scadere a preturilor terenurilor din Romania, in special a celor din zona capitalei, care pana acum au fost tinute la un nivel ridicat de catre speculatori.

„Preturile terenurilor au continuat sa creasca pana acum pentru ca cea mai mare parte a acestora se afla in posesia speculatorilor.” 

Odata cu stoparea proiectelor imobiliare care nu au fost pana acum finantate, pretul va incepe sa scada pentru ca nu va mai exista cerere pt terenuri. Astfel, se va incheia efectul de bubble prin care a trecut piata imobiliara din Bucuresti.