90% reducere la transportul în comun pentru studenți. Cine va avea gratuitate la toate categoriile de transport

Ministrul Educației, Ligia Deca

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației a anunțat că studenții cu vârsta până în 30 de ani vor beneficia de costuri reduse pentru transportul în comun local și intern feroviar. Măsura este valabilă pe toată durata anului calendaristic.

Reducere la transport pentru studenți

Costul pentru transportul în comun local şi intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, şi naval va fi redus cu 90% pe toată durata anului calendaristic pentru studenţii cu vârsta până în 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă a universităţilor acreditate.

„Fie că folosesc tramvaiul, metroul sau chiar trenul ca să ajungă la facultate, studenţii cu vârsta până în 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în universităţile acreditate, vor putea călători plătind mai puţin. Introducerea acestei legi este vitală pentru facilitarea accesului la educaţie, mai ales pentru tinerii care studiază într-o universitate aflată la distanţă mare faţă de casă sau care fac naveta zilnic pentru a ajunge la cursuri”, a informat Ministerul Educaţiei, luni, pe Facebook.

Potrivit ministerului, studenţii cu o situaţie socială aparte, precum cei orfani sau proveniţi din centre de plasament, vor avea gratuitate la toate categoriile de transport menţionate.

„Continuăm să sprijinim tinerii cu nevoi speciale. De aceea, studenţii cu o situaţie socială aparte, precum cei orfani sau proveniţi din centre de plasament, vor avea gratuitate la toate categoriile de transport menţionate mai sus”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Legile educației, promulgate săptămâna trecută

Pe de altă parte, amintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat săptămâna trecută decretele pentru promulgarea Legilor Educaţiei, două acte normative privind Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior.

Legea învăţământului preuniversitar prevede că învăţământul obligatoriu cuprinde învăţământul preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal.

Legea privind învăţământul universitar stipulează că învăţământul superior se organizează doar în organizaţii furnizoare de educaţie şi instituţii de învăţământ superior care au obţinut autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea, în conformitate cu prevederile legale. Instituţiile de învăţământ superior pot fi de stat, particulare şi confesionale.

Legile Educaţiei au fost iniţiate de Guvernul PNL – PSD ca urmare a lansării în 2016 a proiectului „România educată” de către preşedintele Iohannis.

Cele două legi au fost adoptate pe 22 mai de Senat, în calitate de for decizional. Parlamentarii USR şi de la Forţa Dreptei au contestat cele două proiecte la CCR, însă Curtea a respins sesizările. Ulterior, au existat mai multe solicitări de retrimitere în Parlament a celor două proiecte.