Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS) a primit în acest an 17 intenţii de proiecte, totalizând peste 930 milioane euro, din partea investitorilor, acestea urmând să creeze aproape 4.000 de locuri de muncă.
ARIS monitorizează, în acest moment, 77 de proiecte de investiţii, aflate în diferite faze, de la intenţie până la implementare, în valoare de 7 miliarde de euro, susţine vicepreşedintele Agenţiei, Claudiu Preoteasa, citat de Mediafax.
Cea mai mare investiţie dintre cele 17 intenţii primite în acest an ar putea să fie realizată în sudul ţării şi vizează construcţia unei fabrici în domeniul siderurgic.
„Investiţia este de 150 de milioane de euro, iar în primă fază ar fi create 250 de locuri de muncă”, precizează Preoteasa.
Energia regenerabilă, principala ţintă a investiţiilor străine
Intenţiile investitorilor vizează în special domeniul energiei regenerabile, construcţii de maşini pentru industrie, componente auto şi sectorul prelucrării lemnului.
„Chiar dacă investiţiile străine au scăzut în primul trimestru din 2009, faţă de 2008, România îşi menţine avantajele competitive în regiune, respectiv forţa de muncă disponibilă, raportul bun dintre salariu şi calificare, abilitatea angajaţilor de a vorbi limbi străine. În unele ţări vecine scăderea investiţiilor în primul trimestru a fost mai semnificativă”, susţine Preoteasa.
Scădere de 14% faţă de anul trecut
În primul trimestru, fluxul de investiţii străine directe atrase de România a fost de 1,456 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Spre comparaţie, în Polonia scăderea a fost de 44%, la 1,9 miliarde de euro, în Bulgaria de 46%, la 626,6 milioane de euro, în timp ce în Turcia deprecierea a fost de 50%.
„Sperăm că în 2009, an de criză, vom atinge 4,5-5 miliarde de euro investiţii străine directe”, a precizat oficialul ARIS.
El a menţionat că în acest an ARIS va continua promovarea dezvoltării de parcuri industriale noi pentru atragerea investitorilor.
„Facilităţile sunt foarte importante”
„În condiţiile actuale, acordarea de facilităţi pentru investiţii este foarte importantă pentru a atrage capital străin, iar România are la dispoziţie scheme de ajutor de stat pentru investiţii care permit acordarea de ajutoare nerambursabile pentru proiecte mari”, a mai spus Preoteasa.
România a atras anul trecut investiţii străine directe de circa 9,1 miliarde de euro, în creştere cu 25% faţă de 2007.
SURSA: Mediafax